Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Sačuvaj svoje uspomene iz detinjstva sa Mate 20 Pro

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Savremena tehnologija, kao što su pametni telefoni, pruža mnogobrojne mogućnosti da sačuvate svoje uspomene iz detinjstva odnosno uslikate uspomene svoje dece. Naravno, to je najlakše uraditi uz pomoć kamere. Fotografije i video snimci koji će moći da se gledaju za nekoliko godina ili decenija, našim potomcima će omogućiti sasvim nov uvid u njihovu mladost.

Kako je s onima koj su malo stariji i tu raskoš nikada nisu iskusili? U nekoj kutiji na tavanu sigurno imate spakovane svoje crteže, sveske i ostale kreativne stvari koje ste u pravili kao deca. Skoro sigurno se među tim predmetima skriva i vaša najomiljenija plišana igračka. Možda ju je načeo zub vremena i samo je pitanje vremena kada će početi da se raspada. I upravo ovde ti Mate 20 Pro priskače u pomoć sa svojim 3D skeniranjem.

Verovatno znaš da Mate 20 Pro na prednjoj strani ima instaliran modul koji zna da napravi 3D kopiju tvog lica uz pomoć koje zatim proverava da li si to zaista ti, i zatim otključa ekran kada te prepozna. Princip tehnologije je jednostavan: u izrezu na vrhu ekrana nalazi se projektor koji uz pomoć IR svetlosti projektuje na lice do 30.000 tačaka. S obzirom na deformaciju ovih tačaka na licu, kreira se 3D model lica.

Sada smo kod posla koji zaista postaje zanimljiv: Huawei je razvio aplikaciju, koja koristi ovaj modul za skeniranje raznih predmeta. Aplikacija se zove 3D Live Maker i na raspolaganju je svima koji imaju Mate 20 Pro. Uz pomoć ove aplikacije moguće je kreirati i 3D model tvoje najomiljenije plišane igračke – ako te interesuje kako da to uradiš, pogledaj Tech Genius video gde pokazujem na koji način se prave ove stvari. Tako će tvoj najbolji plišani prijatelj iz detinjstva ponovo zaživeti digitalnim živitom i pratiće te i dalje. Pritom je najbolje da smo to želeli svi kad smo bili deca: da plišani lik oživi i da počne da se šeta okolo. 3D Live Maker zna i to. Uz pomoć obogaćene stvarnosti odn. tzv. AR (augmented reality) igračka će se šetati, zaplesati, poskočiti i još ponešto. Njome možeš ručno da upravljaš. Veruj mi, stvar je toliko zabavna da lako možeš da se utopiš u igru od nekoliko sati.

Naravno da uz pomoć ove aplikacije i Mate 20 Pro može da skeniraš i druge predmete. 3D modele je moguće i izvoziti za dalju obradu u kompjuterskim programima. I Facebook pruža mogućnost objava 3D modela, zato aplikacija omogućava deljenje neposredno preko Facebooka. Dakle, mnogo je kreativnih mogućnosti – potrebno je samo malo mašte i mogu da se naprave vrlo zanimljive stvari. Skeniraj plišanog dinosaurusa i projektuj ga na ulicu. Uvećaj projektovanog dinosaurusa i zamoli prijatelje da izgledaju uplašeni i panični. Snimi celokupno dešavanje i podeli ga sa prijateljima – sigurno će reakcija na snimak na društvenim mrežama biti dobra.

Za kraj još jedna misao: sačuvati svoje uspomene, ne samo u 2D obliku, već u obliku pravog 3D modela koji možeš da kreiraš uređajem koji imaš u džepu? Dobro došli u budućnost!

0