Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Mate 20 Lite recenzije korisnika

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene mart 7 Telefoni

Dragi forumaši, učesnici Forum meetup-a, koji je održan 11. decembra 2018. godine, ovde možete postavljati vaše recenzije Mate 20 Lite telefona.

Rok za postavljanje recenzija je do 26.12.2018.

Srećno! B)

Tagovano:
4

Komentari

 • amarzubanamarzuban
  Eh sad znaci treba skontati jos i kako dijeliti fajlove sa one drive-a 😂😂😂😂
  0
 • dr_iggydr_iggy

  Huawei Mate 20 Lite, ili kako najlakše doći do pravog telefona?

  Moram da priznam da nikada do sada nisam koristio “lite” verziju nekog telefona. Epitet “lite”, na koji smo navikli u industriji hrane i pića, gde obećava podjednako, ili čak veće uživanje uz manje nepotrebnih, često i nepoželjnih sastojaka, odavno se odomaćio i u svetu mobilnih uređaja. Mate 20 Lite se na tržištu pojavio kao prethodnica samog vrha Huawei ponude - Mate 20 serije. S obzirom na to da sam već imao zadovoljstvo da se detaljno upoznam sa Mate 20 Pro, po mišljenju mnogih najboljim mobilnim telefonom u vreme pisanja ovog prikaza, pokušaću da na osnovu svog 48-časovnog iskustva sa Mate 20 Lite iskreno odgovrim - da li je ovo “lite” samo marketinški trik, ili prilika da korisnici po povoljnijim uslovima iskuse moć “flagship” modela.

  Prvi utisci i iznenađenja

  Na samom početku, iznenadio me je komentar moje ćerke, koja pripada “Z generaciji”, u trenutku kada je videla oba uređaja jedan pored drugog: Mate 20 Lite je lepši! Na prvi pogled, telefoni su slični, kako po obliku, karakterističnom notch-u, tako i po dimenzijama - vidi se da su iz “iste porodice”. Meni se kod Mate 20 Pro posebno dopao displej sa zakrivljenim ivicama, koji doprinosi premium izgledu uređaja, dok jer dizajn “lite” varijante svedeniji. Očigledno, određenoj grupi korisnika to može da bude prednost.

  Drugo iznenađenje usledilo je i pre početnog podešavanja uređaja - stigla je notifikacija o ažuriranju softvera. Lepo je znati da “lite” model ne zostaje u nameri proizvođača da konstantno unapređuje korisničko iskustvo. Novo ažuriranje, osim sigurnosnih zakrpa, donelo je i značajna funkcionalna poboljšanja i ispravke: poboljšanja kamere u Super noćnom režimu, ispravke u radu ekrana pri korišćenju određenih aplikacija i igrica, poboljšanja funkcija komunikacije i ekrana za zaključavanje. Nakon ažuriranja, bio sam nestrpljiv da saznam da li Mate 20 Lite još nečim može da iznenadi.

  Borba Davida i Golijata?

  Korisničko iskustvo sa Mate 20 Pro je fantastično - sve radi, sve leti, sve može. Postavlja se pitanje da li je fer porediti Mate 20 Lite sa telefonom koji se, pored nekih sličnosti, po komponentama dosta razlikuje i pripada potpuno drugoj klasi uređaja. Možda ćete se iznenaditi, ali Mate 20 Lite se može pohvaliti i nečim što superiorniji model nema.

  Pre svega, tu je 3.5 mm port za slušalice, čije eliminisanje sa novijih modela svakako sužava izbor dodatne opreme. Pored toga, među unapred instaliranim aplikacijama je i FM radio, koja pripadnicima pomenute Z generacije garantuje muziku i onda kada su bez kredita ili dostupne Wi-Fi mreže. Još jedna prednost Mate 20 Lite, koja nije velika, ali se pri korišćenju primeti - telefon je 1 mm tanji i nešto lakši. I, da zaključimo priču o prednostima, Mate 20 Lite ima podršku za MicroSD kartice, koje su u odnosu na nove Nano memorijske kartice rasprostranjenije i pristupačnije.

  Naravno, lista prednosti Mate 20 Pro je šira. Da pomenem samo neke: ekran veće rezolucije ispod koga je smešten senzor otiska prsta, trostruka kamera sa više megapiksela, optičkim zumom i stabilizacijom, moćniji procesor, više radne i interne memorije, baterija većeg kapaciteta, telefon je vodootporan… Ovde možemo da stanemo i zapitamo se - koliko pomenute razlike utiču na zadovoljstvo korisnika pri korišćenju telefona, i da li “lite” u nazivu telefona može da znači i “mršavo” korisničo iskustvo? Potrudio sam se da za kratko vreme proverim kako se ono što je na papiru pokazuje u praksi.

  “Lite” test

  Odlučio sam da pomoću Phone Clone aplikacije, koja je unapred instalirana na oba uređaja, sve datoteke, aplikacije i podešavanja sa Mate 20 Pro prenesem na Lite model, da jednostavno zamenim telefone i naredna dva dana nastavim da koristim “klonirani” telefon kao da se ništa nije promenilo. Nakon desetak minuta, sve je bilo podešeno.

  Otključao sam telefon onako kako sam i navikao - jednostavno i brzo, uz pomoć funkcije Otključavanje licem, iako i otključavanje pomoću otiska prsta radi poudano i brzo. Prikaz na displeju je ostavio jako lep utisak, što ne iznenađuje s obzirom na to da Lite ima nešto veću rezoluciju ekrana i gušći prikaz od Mate 20 (bez Pro) - 2340 x 1080 sa 409 PPI. Softverski isključen notch, koji sam podesio na Mate 20 Pro OLED-u, ni na TFT LCD ekranu Lite-a se skoro ne primećuje. Uz blago podešavanje osvetljenja u automatskom modu, usledio je test osetljivosti touchscreen-a i brzine pri kretanju kroz menije i aplikacije. Prikaz ovog testa možete pogledati u kratkom video klipu.

  https://youtu.be/T8eyZ49Hqgk

  Pri radu u aplikacijama koje najviše koristim - menadžerima datoteka, Chrome-u, Youtube-u, Deezer-u, video player-ima, raznim Office alatima, aplikacijama za razmenu poruka i društvenim aplikacijama, da ih ne nabrajam sve, nisam naišao ni na jedan problem. Povremeno sam zaboravljao koji uređaj koristim, nisam iskusio ništa neuobičajeno. Nakon prvih pozitivnih iskustava, rešio sam da testiranje postavim na viši nivo. Iako veoma retko igram igrice, sa Play Store-a sam preuzeo famozni PUBG MOBILE, koji se ubraja u zahtevnije mobilne igre, kako bih proverio kako će se Kirin 710 Chipset i 4 GB RAM-a s njom izboriti. Pokrenuo sam igricu iz Game Suite-a, kako bih iskoristio benefite Turbo GPU opcije koja je i dostupna i na Mate 20 Lite. Učitavanje igrice, kao i tekstura je prilično brzo. Veličina ekrana i odnos stranica od 19.5:9, dobar prikaz boja i kontrastnost doprinele su sjajnom igračkom iskustvu, a odličan kvalitet zvuka pomogao je u preciznom lociranju protivnika. Tokom igranja, primetio sam da se telefon blago zagreva, ali to je nešto što se u ovako zahtevnom scenariju moglo i očekivati. Gamer-ski rečeno, nije bilo bug-ova, lagovanja, glitch-eva i ispadanja iz igrice. Deo gameplay-a prikazan je u narednom klipu.

  https://youtu.be/2nlBXyKCWHQ

  “Pro” forografije sa “Lite” modelom

  Nakon prethodnog testa, koji nije bio baš “lajt”, ali ga je Mate 20 Lite uspešno prošao, ostalo je još da testiram kameru na ovom telefonu. U startu sam bio svestan da bi poređenje sa kamerom koju poseduje Pro model, trenutno verovatno najboljom “mobilnom” kamerom na tržištu, bilo besmisleno. Zato sam odlučio da proverim koliko dvostruke kamere na Lite-u, zadnja kamera sa 20 MP + 2 MP i prednja sa čak 24 MP + 2 MP (u oba slučaja sa popularnim bokeh efektom), mogu da zadovolje zahtevnijeg korisnika i da uspešno zamene kompaktni foto aparat u svakodnevnim situacijama.

  Meni kamere na Mate 20 Lite nikako nije siromašan - tu su različite opcije za dnevno i noćno foto i video snimanje, uključujuči i AI asistenciju sa 22 vrste optimizacije. Tu je i Pro mode, koji omogućava ručna podešavanja parametara i snimanje u RAW formatu - opcije koje daju veću slobodu i mogućnost da utičete na krajnji izgled fotografija. Za test dnevnog foto snimanja sam ipak koristio čistu automatiku, kao i većina korisnika pri svakodnevnoj upotrebi. Zadnja kamera uspešno rešava različita pozadinska osvetljenja, nivo detalja je jako dobar, kao i reprodukcija boja, što se iz priloženih fotografija jasno vidi.

  Pored fotografija pri dnevnom osvetljenju, posebno su me interesovali rezultati u Super noćnom režimu, koji je unapređen najnovijim sistemskim ažuriranjem. I pored tragova softverskog poboljšavanja fotografija pri snimanju, slobodno mogu da kažem da kamera na Mate 20 Lite noću vidi i više od ljudskog oka. Kao i kod fotografija po danu, i noćne fotografije su prikazane bez ikakvih naknadnih intervencija.

  Snimci sa selfi kamere, koja ima isti broj megapiksela kao prednja kamera na Mate 20 Pro, dobro su osvetljeni i sa izraženim bojama, a video snimci u HD rezoluciji su korektni, uz prostor za unapređenje optičke stabilizacije. Akciju možete snimiti i u Slow-Mo modu sa 480 FPS, a nešto mlađim korisnicima će posebno biti interesantni 3D Qmoji, koji u animacijama, uz pomoć AR tehnologije, mogu da vas oponašaju.

  Telefon na koji se lako navikneš

  Nakon skoro dva dana korišćenja Mate 20 Lite, došlo je vreme za podvlačenje crte. Utisci su veoma dobri, tokom celog perioda telefon me je služio pouzdano, bez narušavanja moje dnevne rutine, ili, daleko bilo, nečega što bi me iziritiralo (jedan kolega mi se požalio da zna da baci telefon ako se zakoči onda kada mu je najpotrebniji :p ). Ceo test je završen uz jedno punjenje baterije, s obzirom na to da sa kapacitetom od 3.750 mAh, uz dobru optimizaciju potrošnje, obezbeđuje odličnu autonomiju.

  Jedino što mi je, tokom testiranja nedostajalo je navigacija pokretima, na koju sam navikao na Mate 20 Pro, ali ova opcija će stići i na Mate 20 Lite sa EMUI 9 ažuriranjem.

  Da zaključimo, Mate 20 Lite možda nema taj “premium touch” kao Mate 20 Pro, ali se odlično pokazao u svim segmentima. Bar u ovom slučaju, ispostavilo se da “lite” u nazivu ne mora da predstavlja marketinški trik, već priliku da po povoljnijim uslovima dobijete telefon sa odličnim perfomansama.

  Na osnovu svega navedenog, evo i preporuka za tri grupe korisnika, kao odgovor na pitanje iz naslova prikaza:

  1. Za pasionirane ljubitelje najnovijih tehnoloških dostignuća (u koje ubrajam i sebe): ukoliko ste u prilici, ne razmišljajte, Mate 20 Pro je pravi telefon za vas!
  2. Za korisnike koji bi voleli da imaju Mate 20 Pro (a, ko ne bi :) ), ali nisu u prilici da ga kupe: Mate 20 Lite je telefon odličnih mogućnosti, kojim ćete sigurno biti zadovoljni.
  3. I na kraju, za one koji razmišljaju o kupovini Mate 20 Pro, ali sigurno neće koristiti ni trećinu naprednih funkcija koje ovaj telefon pruža: razmislite o tome da za isti iznos kupite jedan Mate 20 Lite sebi, drugi nekome koga želite da obradujete sjajnim telefonom, a preostaće vam i nešto novca da proslavite dobru kupovinu.

  Igor Vidić (dr_iggy)

  8
 • AleksandarAleksandar

  Čim sam otpakovao Huawei Mate 20 Lite svideo mi se njegov izgled, super izgledaju zaobljene ivice i lepo leži u ruci. Ima punjač za brzo punjenje, što je jako bitno.

  Odmah sam se bacio na prebacivanje podataka pomoću aplikacije "Phone clone" sa telefona koji trenutno koristim na ovaj telefon. Sve je lagano prošlo, prilično brzo sam završio sva podešavanja i počeo sam da koristim telefon. Malo mi je u početku bilo nezgodno što je senzor za otisak prsta sa zadnje strane, pošto nisam navikao, ali je vrlo brz i stekao sam naviku na tu poziciju senzora posle samo par sati korišćenja. Telefon ima veliki, lep displej i lepe boje. Wallpaper-i koje sam i ranije koristio izgledaju, nekako, dosta lepše, možda zbog veličine ekrana. Veoma brzo i tečno radi, baterija super drži.

  Što se tiče kamere, prvo sam se igrao sa prednjom kamerom i testirao efekte, a potom sam probao zadnju kameru koja mi je bitnija. 3D Qmoji je interesantan, ali ga, verovatno, ne bih koristio nešto preterano. Fotografije su jako dobre i u uslovima gde je osvetljenje slabije.

  Ovde sam uporedio kamere dva telefona. Moram da napomenem da nije fotkano na dnevnom svetlu.


  Fotografija levo je Huawei P10, desno Huawei Mate 20 Lite

  Bez obzira što je lite verzija ovo je zanimljiv telefon koji zaslužuje svaku pohvalu i nema problema u svakodnevnom korišćenju.

  0
 • amarzubanamarzuban
  unete izmene decembar 2018.
  https://1drv.ms/w/s!Ar3I7PoBVvSxgrljoe6ZBm_N38ODyg

  Evo i moje recenzije :) Hvala još jednom na ukazanoj prilici, i radujem se slijedećem meetupu :)

  EDIT: Nisam bio svjestan koliko će word ubiti rezoluciju, pa sve fotografije, i više možete vidjeti u galeriji na linku ispod :)

  https://1drv.ms/f/s!Ar3I7PoBVvSxgrll_GS8tZx4-V2CKQ
  0
 • amarzubanamarzuban
  unete izmene decembar 2018.

  HUAWEI MATE 20 LITE: RECENZIJA NAKON 650 KILOMETARA I DVA DANA KORIŠTENJA UREĐAJA

  Da li je Huawei Mate 20 Lite uređaj zbog kojeg se isplatilo preći 650 kilometara i nabiti pofin račun na kreditnoj zbog putovanja i usput dobiti i saobraćajnu kaznu? Kao korisnik Mate-a 20 Pro sam bio siguran da će odgovor na ovo pitanje biti ne. Ali nakon 5 dana, kada je brza pošta došla i donijela mi paket poslan od strane „Huawei Technologies“ iz Banja Luke, a koji je poslan po direktivi balkanskog predstavništva Huaweija iz Beograda, moje se mišljenje o Mate 20 Lite postepeno počelo mijenjati.

  https://drive.google.com/open?id=1k6JfXlxxxwiPQFVH0ncssiO7WrLrXg6N
  https://drive.google.com/open?id=1hl5plG3X3IH2IQeaVGIxGtXvSb2l_-qQ

  Kada mi je došao uređaj, bio sam iskreno poprilično skeptičan po pitanju toga šta mi uređaj može ponuditi i koliko će me iznervirati prelazak sa Pro na Lite verziju (jer, da se razumijemo, primarna kartica je odmah ubačena u Lite, a Pro je ubačen u vojni ruksak da čeka svoj red za korištenje). Ono što mi je maksimalno olakšalo prelazak na Lite bila je opcija „Clone my device“, te sam u roku od pola sata sve svoje podatke i aplikacije već imao na Lite-u. Lite dolazi u jednostavnom pakovanju, tvrda kartonska kutija i unutra imate sve standarne stvari (punjač, slušalice, iglica za otvaranje SIM ladice, papirologija), i naravno, mali poklon od Huaweija, a vrlo bitan, zaštitno staklo.

  https://drive.google.com/open?id=1fQbeuPaarvknC3okjhj3jcAaGlDWEWEP

  IZGLED, KAMERA, SENZORI
  Nakon svih tih odrađenih procedura, napokon je došlo vrijeme i da počnem koristiti taj Mate 20 Lite. Prva stvar koja mi je zapala za oko bila je ta što je, bez obzira što pripada srednjem cjenovnom rangu, uređaj urađen sa premium finišom. Dakle, kada držite uređaj u ruci, nemate osjećaj pao da će se raspasti na prvu promahu koja se napravi u prostoriji, kao što imate osjećaj sa uređajima iz nekih konkurentskih brendova. Cijelo kućište je napravljeno u kombinaciji staklo/aluminij te zbog toga telefon izgleda skuplje nego što ustvari i jeste. Naravno, ta kombinacija je uvijek imala i svojih nekih sitnih nedostataka, poput otisaka prsta koji ostaju na poleđini uređaja (što se ipak nije previše primjetilo na plavom uređaju koji je meni došao), kao i činjenice da u određenim uslovima može biti vrlo klizav, što se najviše primjetilo kada su mi bile suhe ruke.

  https://drive.google.com/open?id=180ekSGnIep3W8582Bg7-QJjeNIVWj77O
  https://drive.google.com/open?id=1gAEiY7DwYma-MSwoeziMnY_7SxAi0RDE

  Na poleđini uređaja se nalaze dvije odlične AI kamere, rezolucije 20 mpx (glavni senzor) i 2mpx (depth senzor), koje za uređaj iz ove cjenovne kategorije daju i više nego odlične fotografije. Na žalost, kamere nisam uspio adekvatno testirati zbog činjenice da sam telefon dobio na korištenje dok sam bio službeno angažovan na straži, i usput, snijeg je baš tih dana zabijelio na području Tuzle. Ono malo fotografija koje sam uspio napraviti bile su vrlo kvalitetne, osim u uslovima baš slabe osvjetljenosti, ali i tu se AI potrudio da izvuče maksimum.

  https://drive.google.com/open?id=1JTE9SDQWdLtlUYMiiVxANxyCBRniqfD-
  https://drive.google.com/open?id=16nEy_3rIKbdvjKVQES0CVpg2VNI3rdO_
  https://drive.google.com/open?id=1hVcq5YUEJgDWWSN5idjzK8ejZTzyYs1l
  https://drive.google.com/open?id=1i4GfD8Ya0VONbhanjm5O6-gV4i5FVGuH
  https://drive.google.com/open?id=1DpS1oUDqNNPVpW61-tJdr7rvCQAaoJd2
  https://drive.google.com/open?id=1Ie3VdlSM_9pDBDlVEaGT0H4SijPIRgul
  https://drive.google.com/open?id=19mpDn0gs_0D2HXbVOzwKS6VgokNP_y8w
  https://drive.google.com/open?id=12lyjtWLhoavcrRlyTil6rItrlsexoJv8

  Ispod kamera se nalazi senzor za otisak prsta, koji je, već standardno za Huawei, među najbržim i najsigurnijim na tržištu, ako ne i najbrži i najsigurniji trenutno. Taj prostor gdje su postavljene kamere i senzor za otisak prsta, uokviren je linijom koja neodoljivo podsjeća na Porsche edition modele.

  https://drive.google.com/open?id=1VVjZVsor306SThZa5IlB6u5JAoJCYn5-

  Sa prednje strane imamo LTPS IPS LCD display veličine 6.3“ koji radi na rezoluciji 1080x2340 piksela sa 409 ppi i u formatu 19.5:9, naravno sa zubom u koji je smještena dualna selfi kamera (24 mpx glavni senzor, 2 mpx depth senzor), koja se izvanredno pokazala čak i u uslovima slabijeg osvjetljenja. Nažalost, sada ću vam ubaciti par mojih selfija, ali u datom trenutku nisam imao nikoga ljepšeg da uradi koji selfi.

  https://drive.google.com/open?id=1N5Ok1wwCbFWzfb3-vKZjVXx8vVMGzjsQ
  https://drive.google.com/open?id=1CUTdB0QX6iMSO0I5dkvFYg0p8DpNLpZC
  https://drive.google.com/open?id=19fyp65u8erkuAt_MRMkveuwYFi7E_Xty

  Uređaj se odlikuje i vrlo malom bradom na dnu, te mu to daje odličan omjer display/tijelo, gdje display pokriva čak 81.7% prednje strane uređaja.

  https://drive.google.com/open?id=1XjkXxn400QdmUUbkanw0UsXzDijHSITG

  Na ovom modelu je ostavljen utor za slušalice od 3.5mm, a što se tiče povezivanja i punjenja, tu je već standardni USB-C port koji je Huawei do sada ubacio u veliku većinu svojih modela. Sa desne strane se nalaze tipke za pojačavanje/smanjivanje zvuka, kao i tipka za gašenje/zaključavanje ekrana koje su izuzetno čvrste i robusne. Sa lijeve strane je tu utor za SIM/microSD karticu i to je to. Za odličan kvalitet zvuka se brine zvučnik koji je postavljen sa donje strane, a za pozive tu je već standardno odlični zvučnik u zubu uređaja koji vam uparen sa dva mikrofona omogućava savršene razgovore sa osobom na drugoj strani linije.

  https://drive.google.com/open?id=1J0VsvyCsnBpIZy-TrNLHw8Y_6_-qvp8p
  https://drive.google.com/open?id=18zCxN4x3eIwYjNkyOT5rOwodvuU_dQr5
  https://drive.google.com/open?id=1qLZHlF_m3U7qr7TLO_McmZNGEumXUtAW
  https://drive.google.com/open?id=1aDa-9xEp2FvGcoo2Szve_K2iaMLvL3LS

  EMUI I REALNA UPOTREBA MOBILNOG UREĐAJA
  Naravno Huawei ne bi bio Huawei kada na svoj uređaj ne bi ubacio i svoju posebnu verziju Androida, uređaj koji je meni ustupljen na korištenje bio je sa EMUI verzijom 8.2 koja je bazirana na Androidu 8.1 Oreo i u kombinaciji sa izuzetno štedljivim osmojezgerenim Kirin 710 procesorom (4x2.4gHz cortex i 4x1.7gHz cortex), GPU Mali-G51 MP4, 4 GB RAM memorije i 64 GB interne memorije, omogućavala maksimalno fluidno korištenje uređaja, čak i pod najvećim opterećenjem. Uređaj niti u jednom trenutku nije zaštopao i nije niti jednom reagovao sa zakašnjenjem, ma pod kolikim opterećenjem bio. Za ovu kombinaciju Huaweiju moram skinuti kapu, jer nisam očekivao da će se ovaj uređaj moći i porediti sa mojim ličnim Mate 20 Pro. Sve što mogu reći je da i nisam vidio toliku razliku između ova dva uređaja u realnim uslovima korištenja. Sa lahkoćom je „gurao“ igrice poput PUBG-a, Subway Surfers ili Real Racing 3 i oba dana, nakon intenzivnog korištenja, na spavanje sam otišao sa oko 20 posto baterije. 3750 mAh baterije u kombinaciji sa već pomenutim Kirin 710 procesorom su mi omogućavali u prosjeku preko 8.5 sati screen on time upotrebe uređaja, što je i više nego dovoljno za prosječnog korisnika (što ja nisam).

  https://drive.google.com/open?id=19zWOTlS7rlxPPJZxRcNC5qUKWws02CT6
  https://drive.google.com/open?id=1cmbTDgkLl4GIjIr2xKQbgeQH4bEIyHpD
  https://drive.google.com/open?id=1cI7IoSEvnhYYXHHC-HjqenBph1MQPPpm
  https://drive.google.com/open?id=1PmfTHsGIoiQkFiZw7jNYac-TdEQdgkSs
  https://drive.google.com/open?id=1aexgJ_CU7M_uYIJj0jzHgZRI94PAty17
  https://drive.google.com/open?id=1tV7-cEbN5pXr2JLn1x-1kx5GRjDqc2z2

  ZAKLJUČAK

  Kada saberem i oduzmem sve utiske, kada stavim sve pozitivne strane (kojih je puno više nego što sam očekivao) i par negativnih strana koje su možda i minorne i ne bi ih svako ni primjetio (blago izbačena kućišta kamere, povremena skliskost, nedostatak bežičnog punjenja), ovo je uređaj za koji se isplati dati oko 300 eura i uređaj koji će zadovoljiti prosječnog korisnika bez problema najmanje iduće dvije godine. Dvije godine traje i garancija za ovaj uređaj ukoliko ga kupite kod ovlaštenog distributera, tako da ste maksimalno osigurani u slučaju bilo kakvog kvara. Ono što je bitno za Huawei kao brand je ta njihova mreža servisnih centara koja je raštrkana po čitavom Balkanu i koja u svakoj državi funkcioniše na načelima brzine popravke, kvaliteta i maksimalnog zadovoljstva kupaca. Već prvi dan po donošenju mobitela na servis, 80 posto uređaja bude popravljeno, tako da već slijedeći dan vjerovatno možete podići svoj uređaj sa servisa i nastaviti ga normalno koristiti.

  Zahvalnica
  Ovu priliku bih iskoristio da se zahvalim kompaniji „Huawei International“ sa sjedištem u Beogradu kao i njihovoj podružnici u Banja Luci, kao i lično Aleksandru Vidiću iz Servisnog odjela, Marku sa Huawei foruma i naravno, Tiboru iz Banja Luke koji je bio uz mene u svakom dijelu procesa ove recenzije. Veliko hvala i Huawei forumu koji je omogućio odlično organizovani Meetup u Beogradu i na koji sam otišao bez trunke žaljenja za bilo čim, iako sam imao 12 sati vožnje u dva pravca i preko 650 km puta.

  PS. Nisam se uspio snaći za upload slika, te su s toga postavljeni linkovi, šta god da uradim i preko čega god da pokušam postaviti (google drive, one drive, imgur...), uvijek isti rezultat. Sliku ne ubacuje na ovo da se ubaci preko url-a, a sam url kad postavim, opet ne učita. Ukoliko neko može i zna u čemu je problem, molim vas da mi objasnite u pp. Hvala :)

  0
 • bgdekibgdeki

  Huawei Mate 20 Lite

  VIŠE OD OČEKIVANOG

  Što se tiče spoljašnosti „Huawei Mate 20 Lite“ telefona, na prednjoj strani dominira IPS LED ekran dijagonale 6,3” sa minimalnim prisustvom ivica na bočnim stranama telefona i prisustvom useka (notch) u gornjem delu ekrana. Poleđina telefona izrađena je od elegantnog stakla, gde se u centralnom gornjem delu nalazi dvostruka kamera, a neposredno ispod nje je čitač otiska prsta.

  Kada je u pitanju izvršavanje zadataka, „Huawei Mate 20 Lite“ je sve zadatke (osim visokih igračkih zahteva) izvršavao tečno i sa brzim odzivom, što ukazuje da je Android 8.1 sa EMUI verzijom 8.2 i hardverski elementima ovog uređaja dobro usaglašen i optimizovan.

  Omogućeno je brzo punjenje baterije kapaciteta 3750 mAh, koja je tokom perioda testiranja pokazala visok stepen izdržljivosti.

  „Huawei Mate 20 Lite“ karakterišu po dve kamere na prednjoj i zadnjoj strani telefona. Senzor primarne kamere ima 20MP, dok senzor selfie kamere ima još veći broj, tačnije 24MP. I na prednjoj i na zadnjoj strani prisutna je kamera sa senzorom dubine od 2MP koja je zadužena za stvaranje bokeh efekata tj. isticanje u prvi plan lica i objekata, uz istovremeno zamagljivanje pozadine. Sa ovakvom konfiguracijom i senzorima kamera na telefonu dobijaju se više nego kvalitetne fotografije u dnevnim, a posebno u noćnim uslovima.

  Prilikom pravljenja fotografija naročito bih istakao postojanje AI asistenta, funkcionalnosti koja je preuzeta od skupljih modela iz Huawei porodice. Uz pomoć ove asistencije prepoznaje se scena koja se fotografiše i automatski se podešavaju parametri kako bi se dobila najkvalitetnija fotografija za datu scenu.

  Nakon dvodnevnog korišćenja „Huawei Mate 20 Lite“ stekao sam utisak da se radi o modelu koji prevazilazi „Lite“ kategoriju kojoj pripada i pokazuje potencijal da se poredi sa premium modelima konkurentskih proizvođača. U prilog tome ide kvalitetan prikaz i osvetljenost sadržaja na ekranu, fluidnost u radu, zavidna autonomija baterije, kvalitetne fotografije u dnevnim i noćnim uslovima.

  Ako za „Huawei Mate 20 Lite“ kažemo „Koliko para, toliko muzike“, onda ćemo se sigurno naslušati i naigrati.

  Živeli!

  Prikaz tehničkih karakteristika „Huawei Mate 20 Lite“ telefona sam pripremio u grafičkom obliku koji možete pogledati i preuzeti ispod:

  https://postimg.cc/ykF1wkh0

  1
 • BogarBogar

  Premjium model srednje klase iz ugla sasvim prosečnog korisnika

  https://postimg.cc/r0HvRv4k

  Kao član foruma i učesnik prvog okupljanja Huawei forumaša u Beogradu, imao sam priliku da na korišćenje dobijem Mate 20 lite, skoro savršen telefon srednje klase. U ovom tekstu pokusaću da iznesem svoje utiske nakon dvodnevnog korišćenja.

  Na pocetku sam odmah zapazio svetlinu i čistinu ekrana, koja me je oduševila. Posle par standardnih - uvodnih podešavanja, krenuo sam u istraživanje.

  Prva aplikacija koju sam koristio, Phone Clone, radi savršeno. Svi podaci sa starog telefona na novi bili su prebačeni u roku od svega nekoliko minuta. Svi podaci koji su mi bili potrebni, bili su tu. Nema više indirektnih i zaobilaznih metoda prebacivanja podataka sa starog na novi telefon, sad je sve "s neba pa u rebra", što bi naš narod rekao. Veoma brzo Mate 20 lite je bio spreman i postao moj novi primarni telefon... bar na 48 sati.

  Prilikom prvog paljenja, igrom slučaja, sedeo sam u kafiću sa devojkom, i naravno, šta bi drugo bilo prvo na spisku testiranja nego kamera. Prvo čime sam bio prijatno iznenadjen je bilo kako kamera podnosi slabije osvetljenje. Slike su prilicno ciste, bilo je šuma, ali obzirom da je telefon srednje klase to je sasvim opravdano. Prednja kamera od 20MP radi odličan posao potpomognuta AI-om, automatski pravi izbor scena, koji je poprilično precizan na šta sam se već navikao kod HW modela. Selfie kamera sa 24MP se dobro pokazala. Pravi sasvim pristojne slike, mada bih ovde istakao da je i dalje prisutan problem sa beuty mode-om, koji je prisutan kod zadnjih nekoliko Huawei modela. Naime, čak i kada se isključi beauty mode, efekat je i dalje prisutan što zna malo da nervira jer ne želimo svi da budemo "nestvarno lepi". Nadam se da će se nakon nekog od sledećih nadogranji ispraviti ovaj softverski problem. Kamera ima pregršt zanimljivih opcija poput AR Qmoji (može biti veoma interesantan najmlađima), 3d panorama, artist mode, good food, document scan i dr. Što se tiče fotografija na dnevnom svetlu, moram priznati da je ovaj model premašio svoju kategoriju zbog kolčine detalja i kvalitetnog prikaza stvari koje sam slikao. Boje su veoma intezivne i čiste sa mogućnošću izbora više varijanti. Što se videa tiče, ovaj model kao i ostali modeli Huaweia, malo kaska za konkurencijom prevashodno zbog kvaliteta videa i nedostatka optičke stabilizacije.

  Sama izrada telefona je jako kvalitetna, što bi ga moglo svrstati u premijum modele. U ruci veoma dobro leži što stvara osećaj udobnosti prilikom korišćenja. S obzirom na to da ima veliki ekran od 6,3 inča prisutan je mini screen view, koji omogućava još lagodnije korišćenje aparata za one sa manjim šakama. Dodao bih još da je veoma lak i tanak, što doprinosi atraktivnom izgledu.

  Kao prosečan gejmer morao sam da testiram i procesor i grafičke sposobnosti. Testirao sam ga na igricama Asphalt, PUBG i NBA LIVE. Prilikom igranja Asphalta i PUBG, koje se smatraju zahtevnijim igricama, nisam naišao ni na kakve bug-ove i gličeve, niti na bilo kakva seckanja, fluidnost u igranju je besprekorna. Prilikom igranja NBA LIVE primetio sam manja seckanja u određenim situacijama što je prisutno i kod drugih modela Huawei telefona tokom igranja iste, tako da je moguće da je u pitanju neki softverski problem. Sve u svemu, Kirin radi odličan posao.

  Prilikom multitaskinga telefon zadržava fluidnost u radu, tako da praktično nisam primetio razliku između mate 20 lite i P20 pro, pretpostavljam da je u pitanju dobra optimizacija. Instagram, Facebook, Youtube, Daily motion, sve aplikacije pokreće veoma brzo, bez crash-ova, uz glatko učitavanje sadržaja prilikom skrolovanja.
  U svakodnevnici zaista često slušam muziku preko telefona uz pomoć slušalica. Ovde dolazim do prve prave zamerke ovom telefonu. Kvalitet zvuka je sasvim osrednji, ako ne i ispod proseka. Obrada zvuka preko slušalica je zaista, da kažem, nekvalitetna. Prilikom puštanja sadržaja sa Youtube-a ili muzičkog plejera, slušanje ponekad postaje opterećujuće. Ista situacija je i sa zvučnikom telefona iz kojih se čuje ne posebno kvalitetan zvuk. Ovde postoji dosta prostora za unapređenje. U ovom segmentu dobre stvari koje su prisutne jesu 3,5mm ulaz i FM radio, koje iz meni nepoznatog razloga većina izostavlja.

  Opšte je poznato da je baterija poslednjih Huawei modela velikog kapaciteta i jako izdržljiva, tako da se ni ovaj model ne razlikuje od svojih prethodnika. 3750 mah baterija stvara osećaj kao da je u pitanju mnogo više mah. Nakon celodnevnog korišćenja telefona, sedmočasovnog slušanja muzike na poslu, nakon toga igranja igrica i korićenja društvenih mreža, sa početnih 100% izjuztra, na kraju dana telefon je ušao u "crveno". Završio je sa 14% pre nego što sam ga opet stavio na punjač. Telefon podržava Fast Charging, što je zaista velika prednost jer se baterija napuni za kratak vremesnki period.

  Posle svega navednog, zaključak jeste da je ovo odličan telefon višeg srednjeg ranga, ali postoje vidljive razlike u odnosu na premijum modele, što je opravdano i dosta nižom cenom. Odnos cene i kvaliteta je zaista dobar i mogu reći da ovaj telefon vredi svakog dinara.
  Glavne prednosti su mu brzina, fluidnost, pouzdanost, atraktivan izgled i veoma jaka baterija.
  Što se mana tiče, slabe tačke su mu zvuk i određeni segmenti kamere (selfie, stabilizacija videa...).

  Ovo je jedan od retkih telefona koji bih ja lično izabrao kao prvi pik u srednjoj klasi, preporučio bih ga svakom ko traži relativno jeftin telefon, sveukupno zaista dobrih performansi i odličnog izgleda. Ovim bih završio viđenje ovog telefona iz mog ugla, ugla prosečnog korisnika.

  Još jednom bih se zahvalio kompaniji Huawei, kao i Huawei forumu koji su mi pružili šansu da testiram ovaj telefon i budem prisutan na prvom skupu forumaša, nadam se da ćemo se i dalje viđati.
  Srdačan pozdrav,
  Bojan Garčević

  P.S. Moram napomenuti da je osnovni razlog zbog kojeg sam se prijavio za ovo testiranje i pisanje recenzije moja "samsung" devojka,koja se bukvalno kune u samsung. Hoću da joj pokažem da greši. Pritom,svi članovi naših dveju porodica koriste Huawei,samo je ona "izrod". Ako pobedim u ovom takmičenju,nagrada će ići u njene ruke,a S8 koji koristi...zna se...livada. :D B)

  0
 • goran314goran314
  unete izmene decembar 2018.

  Mate 20 lite

  Prvo što se primeti kada se telefon izvadi iz kutije je veliki ekran koji, čini se da nema kraja. Moderan dizajn telefona sa zaobljenim ivicama ostavlja veoma lep utisak. Bez svake sumnje Mate 20 Lite je elegantan i vizuelno upečatljiv telefon koji dobro leži u ruci i bez obzira na veličinu rad sa telefonom je lak i prijatan. Kamere su blago izbačene u odnosu na poledjinu telefona i to u kombinaciji sa staklenim oklopom telefona je bio konstantni podsetnik da pazim šta radim i posebno kako telefon ostavljam na čvrste podloge (da je ovaj test trajao duže od 48 sati, definitivno bi ako ni zbog čega drugog onda zarad sopstvenog mira nabavio zaštitnu masku).

  Kako sam telefon na testiranje dobio u sred radne nedelje, bukvalno sam samo prebacio SIM karticu iz telefona koji trenutno koristim u Mate 20 Lite i nakon osnovnih podešavanja, koja su trajala bukvalno 10-ak minuta stavio sam telefon na punjenje i otišao na spavanje. Nakon dva dana, koja su bukvalno proletela, utisci o Mate 20 Lite bi ukratko bili sledeći:

  Ekran: dijagonale 6,3 inča i rezolucije – 2340 x 1080 piksela pruža izuzetno dobar kvalitet prikaza sadržaja kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom.

  Baterija: kapaciteta 3750 mAh je više nego dovoljna da zadovolji potrebe normalnog korišćenja telefona (10-ak sati pregleda audio-vizuelnih sadržaja, navigacija, WiFi...) sa jednim punjenjem tokom dva dana korišćenja telefona.

  Kamera/e: Mate 20 Lite raspolaže sa četiri kamere – dve sa prednje strane i dve na poledjini telefona. U oba slučaja, pomoćne kamere su senzori od svega 2 megapiksela koji služe za efekat dubine. Glavni senzor zadnje kamere ima rezoluciju od 20 megapiksela, dok glavni senzor prednje kamere ima rezoluciju od 24 megapiksela. Takodje, Mate 20 Lite prepoznaje karakteristike scene koja se snima i optimizuje podešavanja kamere u odnosu na to. Kako to izgleda u praksi može se videti na linku ispod, sa napomenom da to decembarsko jutro ni blizu nije izgledalo tako dobro kao na fotografiji:

  Jedina zamerka vezana za fotografije bila bi prilično izražen MOIRE efekat. Verovatno ovo ne bi nikada ni primetio da zbog posla kojim se bavim fografisanje monitora nije gotovo redovna aktivnost.

  Na kraju, Mate 20 Lite mi je definitivno izvukao osmeh na lice kada mi je čestitao na 5241 koraka koja sam napravio tokom prvog dana testa. Ne samo da me je nasmejao, nego me je naterao da izađem i da se prošetam i zaista, prebrojao je sve korake, čak i kilometražu, jedino mi nije jasno kako računa utrošene kalorije...

  Za kraj, zahvalio bi se kompaniji Huawei i Huawei forumu na ukazanoj prilici da testiram Mate 20 Lite.

  Srdačan pozdrav,
  Goran Pavičić

  2
 • mtranzicijamtranzicija

  Od mene kraca recenzija, jer nisam u dva dana stigao da se lepo poigram sa telefonom.
  Prva stvar koja me je sacekala, je obaveštenje za update koji je potrajao nekih pola sata.
  Nakon toga je usledilo prebacivanje najbitnijih podataka i osnovna podešavanja koja su intuitivno odradjena tako da ne traju dugo.
  Posto nije trazena klasicna recenzija, iskoristicu dosadasnja iskustva sa Lite serijom(Honor 8 lite i P20lite) u opisu par impresija.
  Telefon iako je veci od oba navedena, poprilicno dobro lezi u ruci ali je i njega definitivno potrebno obuci u neko odelo zbog klizavosti.
  Samo korisnicko iskustvo je pozitivno, telefon radi ocekivano svojoj klasi. Sve radi dobro, cak i igra poput Asphalta.
  Baterija kod Huawei telefona novije generacije poslovicno dobra, izdrzava ceo moj radni dan koji je poprilicno zahtevan.
  Na kraju drugog dana testiranja sam ga dopunio na Huawei auto punjacu, koji podrzava brzo punjenje tako da i ceo dan speed testova, navigacije itd nije problem.
  Ono gde sam se najvise zadržao na telefonu je kamera. Iako nije kamera flagship modela, mene je prijatno iznenadila u AI modu i tu se najvise vidi razlika od skoro 100 eura u ceni u odnosu na P20 lite. Slika je sa dosta vise boja, ali ne veštačkih sto se i vidi na primeru ispod.

  https://drive.google.com/file/d/1UmAq5S42CrQ6eCSz2ZZITzQttJCoZdpT/view?usp=drivesdk

  Pored standardnih modova, kamera ima i par asova u rukavu.
  Za mladju populaciju tu su zarazni efekti, kojima ni sam nisam odoleo :)

  https://drive.google.com/file/d/1-4_m8itHLY0CvjCL5jHdO7ypdc7KKh5Z/view?usp=drivesdk

  https://drive.google.com/file/d/1-FWZk9L-dqm0xZtM9-9J0qbTVybPVPVP/view?usp=drivesdk

  https://drive.google.com/file/d/1-4ojVwlHhOCTxgLiAhLmInW8ltS8fi6e/view?usp=drivesdk

  https://drive.google.com/file/d/1-GdRm6hh5cfmrZJw7u0CeeJnhZt22QO7/view?usp=drivesdk

  https://drive.google.com/file/d/1-HJyxcB558tEj71087oDBdJnfCfE2GkQ/view?usp=drivesdk

  Pored efekata, tu je i 3D panorama koja se moze upotrebiti i u poslovne svrhe npr za prikaz stanova u agencijama za nekretnine.
  Takodje iznenađenje pri slikanju automobila, gde kamera prepoznaje sta slikas i podesava najbolji mod.

  Sve u svemu, iskrena preporuka za telefon koji ce zadovoljiti 90% korisnika kao vrlo zaokruzen proizvod u tom cenovnom rangu. Dovoljno brz, dosta interne memorije , dobra baterija i sasvim dobra kamera je nesto sto prosecan korisnik traži u današnje vreme od telefona.

  P.S. Mozda i nije kraca recenzija :)
  P.S.S. Slike su link sa Drive,jer mi nije uspeo upload.

  Pozdrav i od mene u minut do...

  1
 • Alexandar007Alexandar007

  **Lite druženje uz Mate
  **
  Kao neko koje odrastao na nekada popularnom magazinu “Mobilni svet” i GSM Areni bilo mi je izuzetno zadovoljstvo na svom prvom review-u imati telefon poput Mate 20 lite. Želeo sam da tokom testiranja saznam koliko se ljudima zapravo dopada Mate Lite, koje su mogućnosti AI kamere i kako će se nositi sa preko 10 aktiviranih aplikacija koje koristim svakog dana.
  Mate 20 lite je mladji brat naprednijeg Mate 20 (Pro) modela, telefon srednje klase koji u manjem pakovanju nudi sve ono sto je potrebnom prosečnom korisniku. Kamera sa rezolucijom od 20MP, odličan ekran i prelep dizajn njegovi su glavni aduti.

  **Sta se krije u crnoj kutiji?
  **
  Mate 20 lite dolazi u kutiji u kojoj se nalazi Quick Charge punjač, zaštita za ekran, slušalice i uputstvo. Uz ovakav model mogle su biti i bubice slušalice, imajući u vidu da je moj znatno jeftiniji Huawei 6X došao sa njima. QC punjač je odlična nadogradnja za postojeće punjače jer je 40% baterije sada moguće napuniti za pola sata.

  https://imgur.com/a/lfNCvgC

  **Magnet za poglede ali i otiske prstiju
  **
  Kod mene ja na druženju bila verzija u crnoj boji koja odlično izgleda, pogotovo kada je aktivirana crna tema. Staklo stvara premium osećaj tokom držanja u ruci, nema škripanja pri jačem stisku ali vrlo lako može iskliznuti iz ruke. Kvalitetna futrola je prva investicija nakon kupovine telefona kako nisam siguran da bi staklo preživelo pad. Takođe, zadnja strana je magnet za otiske prstiju i to je još jedan razlog za zaštitu.

  https://imgur.com/a/lfNCvgC

  Nisam jedini kome se dizajn dopao. Ženski pol uglavnom je kometarisao da je veličina taman za torbicu dok se muškom polu dopalo što čak i Lite verzija izgled dovoljno moćno.

  **Ekran beli sreću deli
  **
  Moja prva omiljena karakteristika Matea jeste odličan ekran. 19:9 ratio je novina za mene, kao i karakterističan zub na vrhu koji se softverski može ukloniti ukoliko nekom ne odgovara. Ovakav ratio znači da se recimo fotografija postavljena na IG Story neće isto videti na telefonima koji imaju drugačiji odnos stranica. Dijagonala od 6,3 inča sa rezolucijom od 1080x2340px je dovoljno velika za obavljanje svih aktivnosti, uz opciju da se ceo interfejs prikazuje na jednom delu ekrana kako bi se lako koristio samo jednom rukom. Vidljivost na suncu je dobra, odziv na dodir odličan pa su početna očekivanja definitivno ispunjena.

  https://imgur.com/a/rkzQnQg

  **Baterija koja je sa mnom preživela ceo dan
  **
  Druga karakteristika koja od mene dobija veliki plus jeste baterija. Zbog prirode svog posla online sam 24h, uvek imam aktivirano minimum 10 aplikacija i dnevno napravim i do 50 fotografija. Od jutarnjeg skidanja sa punjača baterija me nije izdala do narednog jutra što je sa ovolikim ekranom i tempom korišćenja za mene odličan rezultat. Ono što sam primetio je da telefon zna da se ugreje u levom gornjem uglu (gde se verovatno nalazi procesor) prilikom igranja zahtevnijih igara što svakako nije uticalo na funkcionalnost.

  **Šta se krije ispod haube?
  **
  U trenutku pokretanja telefona bila je dostupna Android 8.1 Oreo i EMUI 8.2 verzija sa malim updateom koji se pojavio odmah nakon povezivanja na internet. Tokom korišćenja sve je funkcionisalo glatko i bez kočenja i štucanja, što se i očekialo uz octa-core procesor i 4GB rama. Nadam se da ćemo u jednom trenutku stvarno dobiti 64GB slobodne memorije (važi za sve proizvođače telefona) jer je u ovom trenutku bilo slobodno za korišćenje 39,15GB. Ali uz opciju za prošrenje do 256GB ovo svakako i nije nedostatak.

  https://imgur.com/a/giap4MN

  Testirao sam nekoliko igrica za zahtevnijom grafikom: Shadow Fight 3, Need For Speed i Mortal Combat. Posebno sam zadovoljan kako se Mate Lite nosio sa SF3, s obzirom da se većina telefona koje sam korisitio mučila sa ovom igricom. Sve je funkcionisalo besprekorno, grafika je odlična i nijednom nije došlo do zamrazavanja kadrova. Takođe se može aktivirati opcija igranja preko celog ekrana, ukoliko to ne remeti kontrole igrice.

  https://imgur.com/a/mSLEqLv

  **Ulepšaj me AI kamerom
  **
  I treća karakterstika koja mi se najviše dopala jeste glavni adut Mate Lite, top kamera od 20MP u ovoj cenovnoj kategoriji. Pored glavne kamere tu je i pomoćna od 2MP čija je uloga snimanje dubinskih fotografija, kako i frontalna kamera od 24MP. AI funkcija je ono što primarno izdvaja ovu kameru od ostalih Huawei telefona. I ova funkcija zaista radi – kada je AI aktiviran fotografije po danu su maksimalno dobre, prirodnih boja i bogate detaljima. AI znatno utiče na poboljšanje fotografija koje su snimljene noću, što se može i primetiti na priloženim fotografijama.

  Sa AI opcijom (unutra)

  https://imgur.com/a/mSLEqLv

  Sa AI opcijom (napolju)

  https://imgur.com/a/giap4MN

  Otvor široke blende takođe daje odlične rezultate i veoma zanimljive fotografije kada se dovoljno dobro uvežbate.

  https://imgur.com/lgPsPeE

  https://imgur.com/HEwvcv0

  Na raspolganju je dostupno nekoliko interesantnih modova za fotografisanje hrane, portreta i moja omiljena funkcija 3D panorama za koju ipak treba imati malo spretniju ruku. Tu su i 3D emoji koji takodje mogu stvoriti zabavne fotografije.
  https://imgur.com/fYmANnH

  Ono što se sigurno u budućnosti može unaprediti jeste kvalitet videa, ali za prosečnog korisnika će svakako biti dovoljno. Opcija usporenog videa nije funkcionisala kako treba i nadam se da će naredni update to srediti. S obzirom na rezoluciju od 24MP očekivao sam malo veći kvalitet selfie fotografija, ali uz dobro svetlo IG publika je lepo prihvatila moju fotografiju 

  Bilo je ovo veoma uspešno druženje sa Mateom ali smo se posle dva dana ipak morali razdvojiti. Zahvaljujem se Huawei forumu na ustupanju telefona kao i ljubaznoj Jeleni na lepoj komunikaciji. Do sledećeg viđenja, Aleksandar

  1