Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Huawei Mate 20 Pro vs. DSLR

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Mnogo puta čujemo da se ovaj ili onaj telefon može uporediti sa DSLR aparatom. Ovde se objašnjenje završava. Šta to tačno znači i šta se tačno s tim misli retko ko kaže i tako sve zajedno ostaje na nekim tvrdnjama koje iza sebe imaju vrlo malo sadržaja. Zato smo Petar i ja odlučili da jednom zauvek to poređenje postavimo u odgovarajući kontekst.

Za početak da raščistimo sledeće: DSLR sa svojim velikim senzorom još uvek omogućava slikanje tehnički boljih fotografija, nego mali senzori na pametnim telefonima. Tačka. Ovde nema debate i mimo fizike velikih i svetlih objektiva ne ide. Skoro (više o tome kasnije).

Kako dakle možemo uopšte da upoređujemo pametni telefon i DSLR punog formata? Za to je potrebno pogledati celokupnu sliku. Pa da krenemo.

Prenosivost odnosno mobilnost

Među fotografima postoji poznata izreka koja ide ovako: "Najbolji fotoaparat je onaj koji imaš sa sobom." Suština ove tvrdnje je u tome što ti više hiljada evra vredna oprema koja sedi kod kuće na polici ne pomaže mnogo kada si napolju i ugledaš priliku za super fotografiju. S obzirom na to da retko ko stalno sa sobom nosi nekoliko kilograma fotografske opreme, a sa druge strane skoro svi u džepovima nosimo pametne telefone, možemo sa sigurnošću da kažemo da je pametni telefon bolji sa vidika mobilnosti i omogućava da uhvatimo trenutke i tada kada sa sobom nemamo svu svoje teške opreme.

Rukovanje

Profesionalni fotografi, kojima izrazi kao što su ISO vrednost, ekran, blenda, žižna daljina, otvor blende i belina nisu strani i znaju sa tim vrednostima ručno da upravljaju biće sigurno efikasniji na profesionalnom aparatu koji pruža namensku fizičku dugmad za upravljanje pojedinačnim osobinama. Kod telefona, kao što je Mate 20 Pro je to upravljanje ograničeno na ekran, jer su telefoni multifunkcionalni uređaji koji moraju da se prilagođavaju različitim scenarijima. Jednom su pretraživač, drugi put konzola za igranje, treći put kalendar, četvrti put uređivač teksta i negde između i fotoaparat. Naravno, Mate 20 Pro pruža ručno upravljanje s ranije pomenutim osobinama, ali za to je potrebno malo prošetati po ekranu i podesiti pojedinačne parametre.

RAW

Takozvani sirovi snimci odnosno RAW format snimaka je super polazište za dalju obradu fotografija. RAW se od običnog razlikuje po načinu čuvanja slike. Dok fotografije obično čuvamo u format .jpg, koji na slici izvede kompresiju čime štedi prostor koji slika zauzima u memoriji, RAW način čuva baš sve podatke koje senzor detektuje. Da ne bismo zagazili preduboko u tehničku stranu kompresije podataka, potrebno je znati samo to da kompresija kod datoteke .jpg određene podatke sa slike odbacuje i time još uvek čuva izgled i smanjuje veličinu datoteke. To predstavlja problem kada želimo da posvetlimo tamne delove slike ili da potamnimo svetle. Tamo je gubljenje podataka najveće i to otežava dalju obradu fotografija. RAW format zapisuje u memoriju sve podatke i tako inače zauzima više prostora, ali istovremeno omogućava više slobode u daljoj obradi.
Upravo zbog toga se napredni i profesionalni fotografi kunu u ovaj format. Ovde se tako Mate 20 Pro, kao i DSLR aparat pokazuju jednako vrednim, jer oba omogućavaju slikanje fotografija u sirovom RAW načinu.

Obrada i objava

To nas vodi do obrade i objavljivanja fotografija. Ovde se Mate 20 Pro pokazuje kao neuporedivo bolji izbor za sve koji žele brzo da podele svoje fotografije sa svetom. Dok ti kod DSLRa treba kompjuter za obradu i objavu fotografija, sa pametnim telefonom imaš sve u jednom. Postoji gomila aplikacija u kojima možeš da obrađuješ fotografije: Instagram, Snapseed, Adobe Lightroom ... spisak je dugačak i mogućnosti je beskonačno. Sa praktičnog aspekta, pametni telefon u tom pogledu nema konkurencije u DSLR aparatu, kome treba drugi uređaj za sve dalje korake.

Svestranost

S aspekta svestranosti upotrebe, razlika između DSLR aparata i pametnog telefona je stvar izbora pojedinca. Pametni telefoni imaju na raspolaganju gomilu aplikacija, filtera i nešto fizičkih dodataka koji omogućavaju slikanje različitih tipova fotografija. Takođe i Mate 20 Pro ima tri Leica kamere, koje pokrivaju ultra široki, široki i zoom ugao, što znači da u jednom uređaju imaš vrlo dobro pokrivene različite scenarije. Od pejzažne fotografije i makro snimaka sve do 3× optičkog odnosno 5× hibridnog uvećanja. Sa druge strane, DSLR pruža gomilu objektiva, bliceva, fizičke filtere i još ponešto. To znači više stvari koje je potrebno nositi sa sobom, zato je odluka pre svega lične prirode.

Praksa

Sve što je gore zapisano, inače sasvim važi, ali na kraju dana bitni su rezultati u praksi. Zato je ispod nekoliko fotografija kod kojih možete da pogledate razlike između DSLR aparata i pametnog telefona u istim uslovima. Konačni sud prepuštam tvojim očima, ali bih na početku uprkos tome istakao nekoliko stvari: fotografije koje slikate sa Mate 20 Pro su obično živahnije i kontrastnije što je posledica momentalne obrade koju pametni telefon uradi odmah po slikanju. Do istog rezultata bismo došli sa DSLRom i uz nešto obrade. Ali uprkos tome, vidimo da su fotografije slikane sa pametnim telefonom odmah upotrebljive za deljenje na društvenim mrežama bez dodatne obrade. Osim toga, najveća razlika se pokaže kod HDR obrade koju Mate 20 Pro izvodi automatski, a kod DSLR-a smo opet vezani na dodatnu obradu na kompjuteru. Zatim su tu i noćne fotografije gde Mate 20 Pro ostavlja DSLR daleko iza sebe, ukoliko za DSLR ne upotrebiš stativ koji omogućava duže vreme osvetljenja. Mate 20 Pro ima ugrađeni namenski noćni režim koji uz pomoć optičkog smirivanja slike i veštačke inteligencije omogućava duže osvetljenje iz ruke. Za precizniju analizu i komentar pogledaj zadnji #TechGenius video.

Mislim da smo pružili uravnoteženo i argumentovano poređenje. DSLR je još uvek kralj profesionalne fotografije, ali mu je Mate 20 Pro u mnogim aspektima tesno za petama odnosno čak prevazilazi kapacitete koje pruža DSLR.

1