Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Huawei Watch GT - kralj baterije

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene januar 11 Blog

Otkriću vam svoju najveću rezervu prema pametnim satovima – baterija. Moja tipična upotreba pametnog sata je obično sledeća: koristim ga jedan dan odnosno najviše dva, zatim idem okolo dan ili dva sa praznom baterijom i visokotehnološkim ukrasom na ruci. Zatim se setim gde mi je punjač i stvar uključim preko noći. Ujutru zaboravim da stavim sat i tako dva dana idem okolo bez njega. Zatim ga ponovo stavim na ruku i ciklus se ponavlja.

Sa Huawei Watch GT sve ovo potpuno se menja. Ipak, pre nego što uronimo u same detalje da raščistimo šta je Watch GT i šta nije. Huawei je sa Watch GT predstavio novu liniju pametnih satova, koji su namenjeni rekreativnim sportistima i drugima koji su aktivniji. To znači da Watch GT nije toliko sposoban kao njegov brat od tetke Watch 2, na kome teče Googlov operativni sistem WearOS. Watch GT je namenjen rekreativcima i zato je Huawei za njega razvio sopstveni operativni sistem Light OS, koji se brine o većini funkcija koje poznajemo na pametnim telefonima i nadograđuje ih naprednim praćenjem sportskih aktivnosti i izuzetnom autonomijom baterije.

Tako Watch GT pruža precizno praćenje vežbanja sa ugrađenim prijemnikom koji zna da se poveže čak sa tri navigaciona sistema: GPS, Galileo i Glonass. Tri je više od jednog i više podataka znači veću preciznost u određivanju trase tvog vežbanja. Pritom u pomoć stiže i ugrađeni barometar, uz pomoć koga je moguće još preciznije odrediti nadmorsku visinu. Na donjoj strani sata nalazi se senzor pulsa koji uz pomoć algoritama veštačke inteligencije pokušava što preciznije da izmeri puls tokom vežbanja.

Vežbanje je tako sa mašinskog aspekta obezbeđeno. Uz to dolaze i klasične funkcije sata: prikaz obaveštenja sa telefona, traženje telefona, brojanje koraka, beleženje sna, kompas, vremenska prognoza, različiti brojčanici i merenje vremena, dakako.

Zbog svoje sportske prirode Watch GT razgovara sa telefonom preko aplikacije Huawei Health, koja je u poslednje vreme postala moja omiljena aplikacija za sportske aktivnosti. Unutar aplikacije je moguće upravljati samim satom, a još bolje se pokazuje kod prikaza podataka vežbanja i sna. Kod poslednjeg, sat se pokazuje kao vrlo dobar – posebno ako imaš stalno uključeno merenje pulsa. Na osnovu jutarnje analize sna, možeš da utvrdiš koliko je bio kvalitetan i gde su nedostaci i kako ih otkloniti.

Osim toga, aplikacija Huawei Health je na raspolaganju na svim Android telefonima i takođe na sistemu iOS. Huawei Watch GT je tako praktično svima na raspolaganju. Da bi izbor bio još bogatiji, sat je na raspolaganju u minimalističkoj crnoj i elegantnoj srebrnoj boji. Crni model dolazi sa gumenim kaišem, dok je srebrnom modelu priložen kaiš sa gumenom osnovom i braon kožnom presvlakom na spoljašnjoj strani. Za koju god boju da se odlučiš, dobro je znati da Watch GT ne koristi posebne kaiševe, već standardni kaiš širine 22 mm koji možeš da kupiš kod svakog sajdžije i tako učiniš Watch GT zaista svojim.

A sada još i na onaj posao kome se najviše radujem: autonomija baterije. Nemam pojma kako je Huawei u tako tanko kućište ugurao svu ranije pomenutu tehnologiju i dodao još i bateriju koja uz OLED ekran u boji, stalno merenje pulsa i koraka i beleženju sna svake noći, i dalje izdrži oko 14 dana. Da, jedan- četiri, četrnaest dana! Do sada nisam imao pametni sat koji bi izdržao više od 2 puna dana uobičajene upotrebe (koraci, puls, san, obaveštavanja) i to što uspeva da postigne Watch GT je jednostavno magija. Naravno da treba uzeti u obzir da će svako vežbanje koje beležiš satom, tu autonomiju sniziti za neki dan. Ali uprkos tome, to je zaista impresivno.
To je skoro sve što mi treba i što očekujem od pametnog sata. Duga autonomija, beleženje raznih podataka i super izgled. Kada mi se Watch GT ipak požali da je baterija skoro već prazna, imam još uvek nekoliko dana vremena da ga uključim u punjač i tako nikada nema bojazni da bih okolo išao sa narukvicom koja ne radi.
Watch GT, you da real MVP!

0