Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Mate 20 Pro: kralj zime

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene januar 30 Blog

Zimsko vreme je posebno nemilosrdno prema pametnim telefonima. Naime, niske temperature lose utiču na rad baterija što dovodi do situacija kada se telefon, koji je bio izložen niskim temperaturama, jednostavno isključi. Zašto? Ukratko: baterije se odnose na hemijske reakcije koje se kod niskih temperatura uspore ili čak zaustave. Litij-ionske baterije, koje koriste skoro svih telefoni, odnose se na protok litijevih iona kroz rastvor unutar baterija. Kako tačno mraz zaustavlja ovaj hemijski proces trenutno još nije dobro poznato, ali činjenica je da ga mraz koči i posledice su jasne.

To nas dovodi do baterije koju je Huawei ugradio u Mate 20 Pro. Ne samo baterija, već i gomila drugih mera, omogućava da Mate 20 Pro i na -20 °C još uvek normalno radi dok imate makar 20% baterije. To znači da zimske čarolije, kao što je skijanje, neće negativno uticati na Mate 20 Pro. Isto važi za izletnike u brdima, omladinu na sankama i sve druge koji u niskim temperaturama krenu napolje.

Huawei je Mate 20 Pro poslao na testiranje i u preduzeće TÜV Reinland, koje je specijalizovano za utvrđivanje bezbednosti raznih proizvoda. U TÜV Reinland su nedavno razvili prvo sertifikovanje baterija za bezbedno brzo punjenje. Pošto Huawei na svojim flagship uređajima upotrebljava super brzo punjenje, želeli su nezavisne rezultate koji potvrđuju bezbednost takvog punjenja. U toku testiranja, uređaji i baterije bili su pod ekstremnim temperaturama koje dolaze od -33 do +55 °C. Tokom testiranja, baterije same treba da izdrže zagrevanje sve do 130 °C. Uspešno obavljen test obezbeđuje da je baterija stvarno bezbedna za brzo punjenje i u ekstremnim uslovima, a preduzeće TÜV Reinland takvim uređajima dodeljuje i odgovarajuće sertifikate koji je dobio i Mate 20 Pro. Dakle, ako baterija u tim ekstremnim uslovima izdrži punjenje, to znači da je u tim uslovima moguć i protok litijevih iona. Pošto protok iona označava bateriju koja radi, to podrazumeva Mate 20 Pro koji radi. Dakle: iako sertifikat preduzeća TÜV Reinland neposredno ne utvrđuje rad samog uređaja u ekstremnim uslovima, već samo punjenje baterije, logična posledica je Mate 20 Pro koji radi.

Niskim temperaturama prkosi i 3D skeniranje lica za otključavanje ekrana na Mate 20 Pro. To znači da tokom skijanja neće biti problema sa skidanjem rukavica i otključavanjem telefona. Naravno, telefonom je posle otključavanja ipak potrebno upravljati i ovde je dobrodošao upravo Gloves Mode odnosno režim za rukavice, koji omogućava da je ekran odzivan na dodire i prilikom upotrebe rukavica koje su napravljene od materijala debljine 4,5 mm ili manje.

Na kraju dodajmo još i činjenicu da Mate 20 Pro ima povećanu zaštitu od vode i prašine po standardu IP68 i uskoro postaje jasno da je Mate 20 Pro kralj zimskih prilika, bez obzira na situaciju.

Kako se Mate 20 Pro poneo u ekstremnim okolnostima, možeš da pogledaš u poslednjem Tech Genius videu:

0

Komentari

 • usermirzausermirza

  Postovani, imam mate 20pro koji je poliven vodom u telefon je usla voda. Huawei servis ne priznaje garanciju za tako nesto i trazi mi 60.000din za popravku telefona koji je vodootporan.Mene samo interesuje sta dalje da radim?

  0
 • HudinitedHudinited

  @usermirza popravis ili promenis telefon. Kod bilo kog proizvodjaca i modela naveden je SERTIFIKAT vodootpornosti. Sto u praksi znaci da je fabricki vodootporan ali bez garancije i Ne preporucuje se kontakt s vodom ili drugim tecnostima ... U samom uredjaju na otvorima postoje gumice koje sprecavaju ulazak vode i u koliko se ostete smatraju se korisnickom greskom.
  Ono sto ti ja savetujem je stavi telefon u pirinac na 24-48h i postoji mogucnost da se stanje popravi. Nemas sta da izgubis. Jednom korisniku je pomoglo vec. (Btw nisam admin vec obican korisnik)

  0
 • Iggy16Iggy16

  Kad voda udje u telefon to je kraj. Bolje ga promeni, nikad ne znas kako ce se ponasati cak i ako ga popravis u servisu.
  Prica sa pirincom je mit, nemoj ni da pokusavas.
  Bolje gledaj novi telefon. 🙂

  0