Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Neverovatni video snimci uz pomoć veštačke inteligencije

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Danas svi, makar potajno, želimo da se istaknemo. To nije ništa loše i u svetu digitalne revolucije lakše je nego ikada pre. Huawei Mate 20 Pro vam tako omogućava da napravite video snimke koji su još do nedavno bili u domenu ljudi koji su imali na raspolaganju znanje napredne video produkcije.

Mate 20 Pro je između ostalih novosti, predstavio i prvi mobilni procesor, Kirin 980, koji ima dva jezgra za računanje funkcija veštačke inteligencije, nazvanih Neuronska procesna jedinica (NPU, Neural Processing Unit). Ako je njegov prethodnik, Kirin 970 prvi predstavio NPU s jednim jezgrom i znao je da ga upotrebi na fotografijama, Kirin 980 je sve to nadgradio i dodatnom snagom preneo sve funkcije i na video. Da bismo razumeli ovaj skok, potrebno je razumeti da je fotografija jedna sama i da je njena obrada u realnom vremenu srazmerno jednostavnija kada celokupan postupak uporedimo sa video snimcima. Ovde je potrebno u realnom vremenu odnosno uzastopce obraditi čak 24 odnosno 25 sličica po sekundi. Svakako to nije jednostavan zalogaj i taj skok je očigledan.

Tako Mate 20 Pro u aplikaciji za kameru, pod mogućnošću za snimanje video snimaka, ima posebnu ikonu sa simbolom magičnog štabića. Simbol nije slučajan jer su efekti koje pruža Mate 20 Pro zaista magični. Najviše se ističe način AI Color koji zna da prepozna osobu na snimku, da je izoluje i zatim pozadinu promeni u crno belo dok osoba ostaje u boji. Pogledajte poslednji Tech Genius video da vidite efekat u praksi.

Pored ovog efekta, na raspolaganju je i efekat zamagljene pozadine koje bolje poznajemo iz portretnog načina fotografisanja. Ovoga puta je stvar zbog povećane moći veštačke inteligencije, na raspolaganju i tokom snimanja video snimaka. Osim ove dve, na raspolaganju su još nekoliko filtera u boji, sa kojima će snimci takođe dobiti sasvim drugačiju atmosferu.

Važno je kod upotrebe ovih funkcija da je na snimku samo jedna osoba. Uprkos neizmernom skoku u snazi, funkciji zafali snaga kada je potrebno izolovati više od jedne osobe. Možda nas u bližoj budućnosti čeka napredak na ovom frontu. Uprkos ograničenjima, ovi efekti su zaista jednostavni za upotrebu i dočaravaju sasvim drugačiju atmosferu u video snimcima, zato ih testirajte i eksperimentišite u svojim vizuelnim proizvodima za društvene mreže ili tako, za prijatelje. Iznenadite ih i neka probaju da utvrde koliko vremena vam je bilo potrebno za pravljenje tako drugačijeg snimka.

0