Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

10 saveta za koja moraš da znaš za fotografisanje telefonom u mraku

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Mrak je večni neprijatelj fotografije koja je u svojoj osnovi tek slikanje pomoću svetla. Situacije u kojima se i profesionalni fotografi muče sa profesionalnom fotografijom, napredovanjem mobilne fotografije postale su sasvim pristupačne i za one koji nisu tako vešti u fotografiji.

P20 Pro ima više funkcija uz koje će pravljenje fotografija pri zalasku sunca postati sasvim jednostavno. Pritom, telefon se oslanja na kombinaciju tehnologija: od trostruke kamere do veštačke inteligencije. Tehnološki su ova rešenja vrlo komplikovana, ali u praksi su sasvim jednostavna za upotrebu.

Savet br. 1: Light painting odn. slikanje svetlom

Ranije sam pomenuo da je fotografisanje tek slikanje pomoću svetla koje pada na senzor, a u svetu fotografije zaista postoji tehnika koja se zove Light painting odn. slikanje svetlom. P20 Pro ima ugrađeni specijalni način kojim možemo uz pomoć svetlosnog izvora da slikamo tragove u vazduhu.

Otvori aplikaciju za kameru i odaberi mogućnost Više i zatim Slikanje svetlom. Unutar tog načina ima više mogućnosti, ali u ovom slučaju treba ti način Svetlosni grafit. Sada moraš još samo da postaviš telefon na stalak i da pritisneš dugme za slikanje. Telefon počinje da zahvata podatke, a ti sada možeš da staneš ispred objektiva, upališ lampicu i slikaš po vazduhu. Pritom je dobro da si stvarno u mrklom mraku. Odatle nadalje, potrebno je malo eksperimentisati da vidiš kako različiti pokreti izgledaju na konačnoj fotografiji. Kada završiš, prošetaj do telefona, prekini slikanje i pogledaj svoj proizvod.

Savet br. 2: Stativ ili noćni način

OK, ovaj je možda malo očigledan, ali radi se o tome da malo svetlosti predstavlja problem za senzore fotoaparata. Kad je svetlosti malo, produžava se vreme slikanja. To u praksi znači zamagljene slike koje verovatno svi poznajemo. Rešenje je da upotrebiš stalak. Pošto su telefoni laki, možeš da upotrebiš i najjeftiniji stalak. Pritom je obavezan držač u koji možeš da staviš telefon. Odatle nadalje, sve je jednostavno. Naciljaj i okini.

P20 Pro se razlikuje od drugih telefona po tzv. Noćnom načinu. U aplikaciji kamere izabereš način Noć i počneš da fotografišeš. Pritom ti pomaže veštačka inteligencija u obliku tehnologije AIS odn. smirivanje slike uz pomoć veštačke inteligencije. To znači da možeš da uhvatiš sliku u mraku, bez stativa. Drži P20 Pro u ruci što može mirnije i za sve ostalo će se pobrinuti veštačka inteligencija. Do nedavno je ovo bilo nemoguće na bilo kom telefonu.

Savet br. 3: Improvizuj stalak

Verovatnoća da se okolo šetaš sa stalkom u svakom trenutku, vrlo je mala. Zato se treba malo snaći i improvizovati. Sigurno se u blizini nalazi dovoljno veliki i težak predmet na koji možeš da nasloniš telefon. Razne ograde, drveće, kamen, novčanici, ranci i slične stvari vrlo su prikladne za to. Ali, ovde je problem jer ovi predmeti obično ne pružaju sasvim čvrst oslonac. To znači da prilikom slikanja možeš brzo da pomeriš telefon i da imaš zamagljenu sliku. Ovde ti P20 Pro pomaže na dva načina.

Prvo rešenje je upotreba timera odn. fotografisanja s vremenskim zakašnjenjem. U aplikaciji kamere pritisni ikonu zupčanika gore desno i potraži mogućnost Časovnik. Podesi željeno vreme i telefon će napraviti sliku posle određenog broja sekundi.

Drugo, prikladnije rešenje je upotreba glasa. P20 Pro naime sluša i kada čuje reč Cheese, pravi sliku. Da biste uključili ovu funkciju, ponovo se prošetajte do podešavanja koja se kriju ispod ikone zupčanika u aplikaciji kamere, u desnom gornjem uglu. Ovde potraži podešavanja Zvučni nadzor i uključi je. Sada možeš da kažeš Cheese (čiz) i telefon će zahvatiti sliku.

Savet br. 4: Upotrebi postojeće izvore svetlosti

Kada zađe sunce, pale se gradska svetla, zasijaju neonski natpisi i druge svetlosne table koje su super izvor svetlosti za pravljenje fotografija. Hteo – ne hteo, u mrklom mraku ne možeš da fotografišeš. U gradu s tim stvarno nema problema i gradska svetla su super izvor svetlosti za fotografisanje.
Ali, ova svetla imaju obično jedan problem: boju. Žuta natrijumova ulična svetla, plavi neonski natpisi i zelene svetleće table mogu da bace boju koja će smetati tvojoj fotografiji. Ovo možeš elegantno da izbegneš ako se u aplikaciji kamere prošetaš do načina Više i izabereš mogućnost Crno-beli. Sada možeš da se igraš sa pravljenjem umetničkih crno-belih fotografija koje nemaju iritirajuće svetlosne nijanse. Ovakva fotografija je vrlo jaka i izražajna, zato je samo isprobaj.

Savet br. 5: Ručna podešavanja

Da ne bih zašao u detaljno i opširno objašnjavanje o tome šta pojedinačno ručno podešavanje omogućava i kako utiče na konačnu fotografiju, samo ću pomenuti da P20 Pro ima ugrađeni način Pro. Tamo će spretni fotografi naći niz podešavanja koja će im biti sasvim bliska: ISO, brzina zatvarača, podešavanja pod odn. nadosvetljenja, ručno izoštravanje i ručno podešavanje beline.

Ako ti je gornji opis sasvim stran, a ipak bi želeo da upoznaš ručna podešavanja, napiši mi to u komentaru ispod videa na YouTube kanalu ili na bilo kojoj društvenoj mreži gde se nalazim ja, odn. Huawei. Ako bude doboljno interesovanja, Pero i ja ćemo probati da i to ubacimo u neki video.

Savet br. 6: Isključi blic kod portreta

Isključiti blic u mraku zvuči prilično nelogično, zar ne? Problem malog blica na telefonu nije u tome što je preslab. Problem je da u slučaju portreta, lice izgleda ravno i bezizražajno. Bez senki, ljudsko lice je prilično prazno i mali blic ih potpuno briše.

Zato je opet potrebno malo improvizacije. Prvo u aplikaciji kamere isključi blic (P20 Pro ima to gore levo). Sada zamoli prijatelja da se osvetli sa strane drugim telefonom. Možeš da upotrebiš blic u načinu lampice ili možda neku drugu ručnu lampicu. Pritom se isplati upotrebiti i neki drugi predmet koji će obojiti svetlost: plastične boce, folije u boji i slični predmeti super su praktični u ovom slučaju. Pogledaj video kako smo Pero i ja eksperimentisali.

Savet br. 7: Ponavljaj i ne prestaj

Ovo je savet koji većina možda ne želi da čuje: fotografisanje u mraku, uprkos svoj tehnologiji i dodacima, još uvek je samo fotografija. To znači da je za dobru fotografiju potrebno ponavljati slikanje – probaj malo drugačiji ugao, probaj drugačiju lokaciju, pokušavaj i ponavljaj dok ne napraviš savršenu fotografiju. Ne odustaj ako ne uspeš u prvom pokušaju. Razmisli šta je bilo pogrešno, probaj to da popraviš, promeni i počni ponovo.
Fotografija je umetnost koja sa kilometražom postaje sve jednostavnija i mimo toga jednostavno nema prečice.

Savet br. 8: Ne preteruj sa obradom

Fotografisanje se ne završava kad pritisneš okidač. Kad je fotografija napravljena, još uvek imaš mogućnost manjih popravki uz pomoć sređivanja fotografija. Međutim, brzo se desi da se zaneseš i previše posvetliš fotografiju. Suprostavi se tom nagonu i ostavi da fotografija ostane tamna i tako zadrži osećaj mraka. Što je više posvetliš, više fotografiji daješ osećaj da je nastala uveče, a ne noću. Ponekad je to možda poželjno, ali u slučaju kada želiš da kažeš da je bila noć, to nije dobro rešenje.

Savet br. 9: Obrada fotografija

Sad kad sam eksplicitno upozorio na preterivanje u obradi, možemo da razgovaramo o obradi fotografije. Danas postoji bezbroj aplikacija koje ti omogućavaju obradu fotografija na telefonu. Ja se najradije igram sa aplikacijom Adobe Lightroom, koja je kao stvorena za iskusne fotografije koji sličan program koriste i na kompjuteru. I Instagram omogućava mnogo naprednih ručnih podešavanja. Drugi se zaklinju na Snapseed i slične aplikacije.

Najlakši način je upotreba ugrađene aplikacije Google Photos. Tamo možeš da otvoriš fotografiju i ispod nje će se pojaviti 4 ikone. Ako izabereš drugu ikonu (od leve prema desnoj) sa simbolom klizača, ulaziš u ručno uređivanje fotografije. Pored unapred podešenih filtera, možeš da se poigraš i ručnim podešavanjima. Ponovo izaberi simbol klizača ispod (ponovo druga ikona od leve prema desnoj). Sada možeš da kontrolišeš svetlost, zasićenost boja i kontrast. Pored toga, imaš na desnoj strani osobina Svetlost i Boja još i strelice koje možeš da izabereš i otvara ti se još više mogućnosti. Od sređivanja određenih osobina svetlosti (svetlost, kontrast, beli tonovi, senke… ) do pojedinačnih osobina boje (zasićenost, topline, nijanse kože…).

Pošto je svaka fotografija drugačija i pošto je fotografija lično izražajno sredstvo, ne mogu da ti dam tačne savete. Igraj se klizačima i posmatraj šta se dešava. Pritom ponovo važi pravilo da preterivanje nije OK. Uprkos tome, obradi fotografije po svom ukusu onako kako si trenutak zapamptio u svojoj glavi.

Savet br. 10: Fotografisanje zvezda

Jedan od najkomplikovanijih slučajeva fotografije je fotografisanje zvezda. Sećam se kako sam pre više od godinu dana posle zalaska sunca sedeo na terasi na moru i iz dosade pretraživao telefon (tada je to bio Mate 9). Nekako sam se našao u kameri i više za šalu nego uistinu odlučio da fotografišem zvede. Otvorio sam ručno podešavanje i igrao se.

Tako sam došao do okvirnih podešavanja koja deluju dobro za slikanje zvezda: ISO vrednost sam podesio na 50 da bih snizio šum. Brzinu osvetljenja odn. zatvarača podesio sam na 30 sekundi. To je u osnovi to. Odatle nadalje, igraš se još samo sa te dve vrednosti. Ako želiš svetlije fotografije, povećaj vrednost ISO. Ako želiš tamniju fotografiju, smanji brzinu zatvarača.

Ono što je pritom prvenstveno važno je lokacija. Za pravljenje dobrih fotografija zvezdanog neba, treba se skloniti od svetlosnog zagađenja gradova i naselja. Kreni na obližnje brdo ili polje i tamo probaj.

Umesto fotografisanja tačaka na nebu, možeš da se odlučiš za fotografisanje zvezdanih tragova odn. tzv. star trails. Zemlja se naime brzo okreće oko svoje ose i obavi jedan krug u 24 sata. To znači da se zvezde, relativno u odnosu na zemlju, kreću veoma brzo. To znaju da iskoriste fotografi i tako prave fotografiju više sekundi i to ponavljaju sto puta, a zatim sve zajedno sastave u fotografiju gde se zvezde vide u obliku linija koje crtaju po nebu dok se kreću. Zvuči komplikovano, zar ne? S P20 Pro je to sasvim jednostavno U aplikaciji kamere izabereš mogućnost Više i zatim ponovo Slikanje svetlom. Unutar ove mogućnosti izaberi Zvezdane tragove. Sada još samo fiksiraj telefon na stalak, okreni telefon u nebo i okini. Sada ostavi telefon nekih sat vremena i dobićeš čudesne fotografije tragova zvezda. Da, sat – nisam napisao pogrešno. Ovu stvar nažalost ne možeš da ubrzaš jer je uslovljena brzinom okretanja Zemlje. Ono što želim da kažem jeste da spakuješ užinu pre nego što se prihvatiš fotografisanja:).

0