Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Igranje igrica na telefonu

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

To da danas i mladi i stari na svojim pametnim telefonima pokreću raznorazne igre verovatno ne treba dodatno naglašavati. Ipak je svet mobilnih igrica poslednjih godina zaista porastao i pruža mnogo više nego što bismo možda mislili. Pogledajmo malo dublje, šta se krije ispod pokrivača. Pri tom će nam pomoći Huawei Mate 20 Pro.

Raznolikost

Mobilne igre su na raspolaganju za raznorazne ukuse. To znači da se za svakog nešto nađe. Za povremene igrače najprimerenije su jednostavne igre koje se ne odnose mnogo na priču već jednostavno na igranje. Ovde se izdvajaju igre kao što su Angry Birds, različite tower defense igre i klasike kao što je tetris, zmija i slične.

Zatim, ovde imamo igre koje od igrača zahtevaju nešto više ulaganja vremena. Od trkačkih igara, do pustolovina i pucanja odnosno battle royale igrica. Upravo one su se u poslednje vreme pobrinule da se mobilna igračka scena još više afirmiše kao samostalna. Playerunknown's Battlegrounds, koja je poznatija pod imenom PUBG i Fortnite su sa skokom od računara i konzola izazvali pravu malu revoluciju. Slično kao što je nedavno zakuvala igra Pokemon GO! Ono što želim da kažem je da je mobilna igračka scena šarena, raznolika i pre svega jaka.

Mašinska oprema

Procvatu mobilnog igranja jednostavno ne može da se odupre niko i sa uređajima koji pod poklopcem nose sve više snage, postaje sve jasnije da mobilni segment predstavlja sasvim novu granu među ekosistemima. Huawei sa svojim Mate 20 Pro i tehnologijom GPU Turbo, aktivno učestvuje u toj revoluciji i omogućava i povremenim, kao i intenzivnim igračima da imaju efikasni i suvereni uređaj za svoje izlete u digitalne svetove najomiljenijih igara.

Međutim, igrači mobilnih igrica ne treba da se zaustave samo kod pametnog telefona i njegovog ekrana. Naime, Mate 20 Pro omogućava priključivanje na veće ekrane uz pomoć kabla ili bežično ako ekran ili TV podržava standard Miracast. Zbog pouzdanosti će igrači igrica možda radije izabrati kabl. Oba načina povezivanja omogućuju takozvani PC režim koji na spoljašnjem ekranu prikazuje specijalni korisnički interfejs koji podseća na običan računarski desktop. Neke igre ne mogu da iskoriste ovaj režim kako treba, ali ni ovde nema problema, jer je moguće samo preslikati sliku sa ekrana telefona na veliki ekran. Sve to omogućava da uz igranje igrica uživamo u većoj slici i da tako još više uronimo u svet koji nam crta igra.

Onda je tu još i periferija. Danas je na tržištu mnogo gamepadova koji znaju da se povežu preko bluetooth-a. Ovi gamepadovi omogućavaju neuporedivo veću preciznost igranja i bolje iskustvo. Osim toga, vraćaju vam deo pogleda na ekran gde se nalaze kontrole za igru i inače biste ga sakrivali prstima. Gamepade koji je namenjen pametnim telefonima ima obično ugrađen i držač za telefon, tako da će igranje igrica u autobsu, avionu ili bilo gde drugde biti utoliko lakše. Kod kupovine samo pazite da gamepad podržava bloothoot vezu i Android sisteme.

Međutim, ovde se još nećemo zaustaviti. I tableti kao što je Huawei MediaPad M5, sa svojim većim ekranom omogućavaju bolje iskustvo igranja i predstavljaju super alternativu ako ne želite ili ne možete da se povežete na TV sa svojim Mate 20 Pro. Takođe možete da upotrebite gamepad, pri čemu držač na gamepadu jednostavno neće biti dovoljno veliki za tablet. U tom slučaju, sto i stalak za tablet su obavezni.

Idemo i korak dalje: ako Mate 20 Pro omogućava priključenje ekrana preko svog USB-C utičnika na donjoj strani, onda nema prepreke za priključenje USB razvodnika. Huawei pruža svoj MateDock, koji zatim omogućava priključenje ekrana odnosno TV-a preko utikača HDMI ili VGA, dodatni utikač USB-A i USB-C utikač, gde možete priključiti napajanje za duge seanse igranja. Sa naprednijim razvodnikom moći ćete da priključite i žičnu tastaturu i miša (to možete uraditi i preko bluetooth veze). I ova dva uređaja možete zatim upotrebiti za igranje igrica ako dotična igra naravno to omogućava.

Svestranost

Kao što vidite, pametni telefon je prilično svestrani uređaj za igranje igrica koji vas ne ograničava samo na uređaj već vam omogućava da ga pretvorite u kompjuter ili konzolu za igranje. Sa godinama će ova raznolikost biti još očiglednija i praktičnija. Dolazi vreme kada će kompjuter kao i konzola za igranje biti u ozbiljnom škripcu. Na to ukazuje Mate 20 Pro sa svojom naprednom mašinskom opremom i ako sudimo po njemu, budućnost izgleda vrlo zanimljivo.

0