Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Huawei MediaPad T5 10

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene januar 17 Tableti

Pre nekoliko dana sam vam predstavio najnoviji Huawei MediaPad M5 Lite 10: https://www.huaweiforum.rs/discussion/117/huawei-mediapad-m5-lite-10#latest, koji me je oduševio sa svojim karakteristikama, ali se izuzetno dobro pokazao i u svakodnevnom korišćenju. Pored njega imao sam prilike da istestiram i nešto slabiji model MediaPad T5 10. Razlike su doduše možda u prvi mah ne primetne, ali itekako merljive. Inače MediaPad T5 10 takođe tek treba da se pojavi u prodaji. Zahvaljujući Huawei-ju dobio sam na test “sample” primerak. Upravo zato mi je i bilo intersatno da ga uporedim sa njegovim jačim “bratom”.

PRVI UTISCI

Huawei MediaPad T5 10 je odmah po vađenju iz kutije dosta podsećao na gore pomenuti MediaPad M5 Lite 10, sa jednom velikom razlikom – u središnjem delu ispod ekrana nalazio se natpis “Huawei” umesto “touch screen” senzora. Dakle možete da zaboraite na otključavanje tableta otiskom prsta, ali uvek možete dodati neke druge sisteme bezbednosti poput šifre recimo ili crtanja "oblika" po ekranu. Elem, da se vratim na dizajn; svedene i zaobljene ivice su i ovde prisutne, kao i metalni “feel” ispod prstiju što je izuzetno pohvalno. Na desnoj ivici se uočavaju tasteri za kontrolu jačine zvuka i paljenje (gašenje) tableta, a na levoj 3,5 mm ulaz za slušalice, tray (fiokica) za SIM/SD kartice kao i konektor za napajanje koji je na žalost microUSB. Iskren da budem očekivao sam brzi USB Type-C ulaz, ali dobro pod pretpostavkom da sa ovim modelom Huawei ide na nesto niži cenovni segment, na nečemu se moralo i uštedeti. Sa kutije sam lako saznao da je radna memorija deklatisana na 2GB, a skladištena na 16GB. Cela leđa tableta su urađena u nekoj crnoj mat boji sa izuzetkom gornje ivice na kojoj se nalazi kamera od 5 megapiksela i koja je u srebrnkasto/sivoj nijansi. Prednja kamerica je 2 MP i vešto skrivena iznad glare ekrana FullHD rezolucije. MediaPad T5 10 je izuzetno lagan i posle dužeg držanja, u rukama nisam osećao zamor. Sve u svemu za dizajn bih mu dao čistu desetku, ako se izuzme odsustvo USB Type-C ulaza.

TESTIRANJE

Kao i do sada pri testiranju sample primeraka uvek koristim neki program za "identifikaciju" internih komponenti, pa je i u ovom slučaju to bio CPU Identifier. I na ovom tabletu su specifikacije procesora i grafičkog podsistema gotovo identične kao kod "starijeg brata" M5 Lite 10. Dakle centralni procesor je baziran na Kirin 625 arhitekturi, a za grafičke performanse je tu Mali T830 GPU. Snažan osmojezgarni procesor i dobra grafika će se izboriti sa većinom zahteva koje budete zahtevali od ovog tableta, osim u slučaju kada preterate sa količinom otvorenih aplikacija, tj. multitaskingom - zbog radne memorije od 2GB umeće da se uspori, pa vam preostaje tada čišćenje keš memorije ili korišćenje opcije za "optimizaciju sistema". Ipak verujem da neće doći do toga ako tablet koristite kao i ja - a to je za povremeno čitanje vesti i stripova, gledanje po neke serije, igranje po koje igre i surfovanje Netom... Takođe me obradovala činjenica da je u tabletu već instalirana najnovija verzija Android-a 8.0 (Oreo) koji je radio "ko podmazan". Baterija od 5100 mAh možda nije najsjajnije rešenje za tablet sa jakim procesorom i grafikom jer, koliko god bili optimizovani za nisku potrošnju, umeće da "iscede" bateriju posle par dana umerenog korišćenja.

ZAKLJUČAK

Ako se izuzme količina raspoložive memorije (radne i skladištene) čini se da je ovo dakle tablet istih specifikacija kao M5 Lite 10 samo prepakovan u drugoj "šasiji". A ta šasija osim manje memorije donosi nešto slabiju bateriju i odsustvo Type-C konektora. Sa pretpostavkom da će biti nešto jeftiniji od MediaPad M5 Lite 10, MediaPad T5 10 je odličan izbor korisnicima spremnim za kompromise po očekivano nižoj ceni.

Šta vi mislite o Huawei MediaPad T5 10?

Ugodan dan želi vam
Marko i tim Huawei foruma

P.S. Fotografije Huawei MediaPad T5 10 tableta u tekstu su napravljeni pomoću Huawei Mate 10 Pro mobilnog telefona

Tagovano:
0