Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Kako promeniti tastaturu na Huawei mobilnom telefonu?

Android kao operativni sistem nudi zaista veliki broj mogućnosti prilagođavanja i personalizacije za svakog korisnika. Jedna od stavki koju je moguće vrlo lako promeniti je i standardna tastatura. Za Android postoji veliki broj tastatura koje se mogu instalirati i koristiti, a ja ću vam u narednom tekstu pokazati kako ćete to uraditi na vašem Huawei telefonu.

Gboard je jedna od najpopularnijih tastatura za Android pametne telefone. Veliki broj vas verovatno već koristi SwiftKey, koja dolazi u Huawei mobilnim telefonima, pa ako još niste koristili ovu odličnu tastaturu - svakako vam preporučujem da probate.

Bilo da ste postojeći ili novi korisnik Huawei pametnih telefona, upotreba Gboard tastature je krajnje jednostavna. Pre svega, ako je još nemate, dovoljno je samo da iz Google Play prodavnice instalirate Gboard tastaturu koja se nalazi na sledećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin&hl=en

Nakon toga idete na podešavanje telefona (Settings), pa odaberete poslednju stavku - sistem (System).

Tu pronalazite stavku Jezik i ulaz (Language & Input) pa odabirom te stavke dolazite do podešavanja tastature.

U sledećem koraku pod stavkom odabira ulaznih metoda (Input metods) je dovoljno samo odabrati Gboard i ona će postati vaša podrazumevana standardna tastatura ubuduće.

Koje su prednosti Gboard tastature? Jako je jednostavna i veoma prilagodljiva. Imate opciju "učenja" reči koje najčešće koristite pa će vam tako predlagati vremenom sve tačnije šta želite da napišete. Takođe ima integraciju sa Google Assistentom u telefonu, pa odabirom malog mikrofona možete i diktirati tekst. Testirao sam mogućnosti i sa srpskim jezikom i mogu vam reći da je ova opcija veoma upotrebljiva! Poseduje bogate mogućnosti prilagođavanja, preko dizajna (veliki izbor tema), veličine fonta, zatim mode za levoruke i desnoruke korisnike, menjanje pozicije tastature na ekranu, itd. Svakako, treba spomenuti i mogućnost unosa teksta povlačenjem prsta (swipe).

Pored Gboard-a možete svakako isprobati još nekoliko interesantnih rešenja. Na isti način se instaliraju kao i Gboard.

Tako je npr. jedno od zanimljivijih rešenja svakako i Chrooma Keyboard koja se nalazi na sledećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gamelounge.chroomakeyboard&hl=en . U njoj se nalazi i preinstaliran ćirilični font, pa verujem da može biti dobar izbor korisnicima koji preferiraju ćirilično pismo. Njena prednost se ogleda u velikom izboru paleta, boja i skinova koji se mogu menjati, a posebno bih pohvalio RGB tastaturu koja izgleda izvanredno! Na žalost, mana je što sve skinove i boje dobijate plaćanjem premium verzije (koja je oko 600 dinara) pa ko voli - neka izvoli.

Za kraj sam ostavio Fleksy tastaturu (koristan link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.syntellia.fleksy.keyboard) koja nudi pregršt svetlucavih animacija, neverovatnih zvukova i dodataka, pa će verujem biti zanimljiva najmlađoj populaciji i tinejdžerima. Treba imati u vidu da i u njoj postoji premium i free content, pa ukoliko želite da vam telefon svetluca i ispušta vesele zvuke dok kucate, onda je Fleksy pravi izbor.

Imate li možda vi neku tastaturu koju biste preporučili drugima? Javite nam u komentarima.

Ugodan dan želi vam
Marko i tim Huawei Foruma

0