Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Mate X: fleksibilna revolucija

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Uvek kada u društu krenem da pričam o Huawei mobilnim telefonima, debata obično naleti na pitanje: “Kuda uopšte više mogu da napreduju pametni telefoni?”. Pitanje se odnosi pre svega na činjenicu da postoji samo ograničeni broj načina kako napraviti pravougaonik s ekranom na jednoj strani i s kamerama na drugoj. Naravno, postoji nešto permutacija, ali na kraju dana, u džepu imamo pravougaonik, obučen u staklo. Kuda dakle dalje?

Huawei je na sajmu MWC u Barseloni dao konkretan odgovor na to pitanje, kada je na pozornici predstavio fleksibilni telefon Mate X. O fleksibilnim telefonima govorimo već zadnjih nekoliko godina pri čemu se zadnjih godina o tome zaista glasno razmišlja. Možda bi mislili da je glavni problem razvoja takvog telefona kreirati fleksibilan odnosno savitljiv ekran. Ali nije – to je rešeno već duže vreme. Tamo gde se pojavljuju pravi problemi je šarka koja omogućava preklapanje. Ona mora da bude dovoljno dugačka da se telefon sam od sebe ne bi spakovao kada je otvoren i da istovremeno bude otporan na pokret koji se ponavlja i na duže staze. Huawei je potrošio čak 3 godine da je napravio šarku, koja sadrži više od 100 delova. S tim su konačno preskočili zadnju prepreku i rodio se Mate X.

Osim napredne šarke, krije se još mnogo drugih novosti koje ga razlikuju od uređaja koje trenutno nosimo u našim džepovima. Šta je dakle novo? Mate X ima 3 ekrana u jednom. Kada je telefon složen, na prednjoj strani je 6,6 inčni ekran. Na zadnjoj strani je zatim 6,38 inčni ekran i kada su obe polovine rastvorene, pred vama je 8 inčni ekran skoro kvadradnog oblika (odnos stranica je 8:7,1). To znači da je ekran uvek na spoljnjoj stranici uređaja, zato Huawei pruža i specijalnu futrolu za Matex koji prekriva zadnji ekran kada je futrola zatvorena.

Činjenica da Mate X ima ekran na spoljašnjoj strani, uređaju omogućava da izbegne nepotrebnu kompleksnost. Nema potrebe za dodatnim ekranima i pre svega nema potrebe za dodatnim kamerama jer sada mogu korisnici za pravljenje selfija da koriste glavnu kameru. Ona zasigurno omogućava da selfiji budu mnogo kvalitetnije napravljeni nego na bilo kojoj prednjoj kameri. Samo okrenite telefon i uključite selfie mod. Uključiće se zadnji ekran i već ćete moći da napravite selfi sa troduplom Leica kamerom koju je Huawei ugradio u Mate X.

Deo na kome su ugrađene kamere na zadnjoj strani telefona takođe služi u više svrha: osim toga što se u njemu nalaze kamere, kod Huaweija su ugradili i dugmad i utičnicu USB-C. Kada je telefon rastvoren u tablet, ivica sa kamerom služiće kao vrlo ergonomski držač za ekran koji putuje od ivice do ivice. Uređaj tako radi mnogo manje kompleksno od drugih rešenja koja smo videli. Manje kompleksnosti znači manje mogućnosti za kvarove i duži životni vek uređaja.

Sa vidika korisnika, Mate X je telefon koji može da se pretvori u tablet. Možete da ga upotrebljavate kao običan pametni telefon – a kada vam je potrebno više ekrana, Mate X možete da otvorite i uživate u velikom ekranu koji je kao stvoren za čitanje, pregledavanje interneta ili uređivanje sadržaja (tebele, video i audio produkcija, obrada fotografija...). Možete se odlučiti i za pokretanje dve klasične aplikacije u punoj veličini paralelno. Još jedan zanimljiv način upotrebe je kod fotografiranja gde veći ekran omogućava lakše i preciznije kadriranje slike.

Međutim, inovacije se ne zaustavljaju samo kod industrijskog dizajna, već sežu i u unutrašnjost uređaja. Tamo se nalazi sasvim novi čip pod imenom Balong 5000, koji omogućava da se Huawei Mate X poveže u 5G mreže. Tako je Mate X potpuno pripremljen na budućnost. Društvo im pravi glavni procesor Kirin 980 koji poznajemo još iz telefona Huawei Mate 20 Pro i sasvim svežih P30 i P30 Pro. Sve zajedno napaja baterija kapaciteta 4.500 mAh, što znači da i trajanje baterije uprkos velikom ekranu, ne bi smelo da bude problematično. I punjenje ove baterije doživelo je nadogradnju na 55W super brz punjač koji je dovoljno jak da napaja i ultra lake lap-topove kao što je Huawei MateBook X Pro. Jedan punjač za sve uređaje? Da, molim!

Mate X, dakle, najavljuje budućnost odnosno pokazao je da je ona već tu, danas. Ako vas zanima još više o Mate X, pogledajte Tech Genius video gde ću prokomentarisati celu prezentaciju.

0