Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Obrada fotografija na telefonu

Fotografisanje je za mnoge korisnike jedna od najčešćih radnji na pametnom telefonu. To nikako ne čudi, jer osim fotografija koje želimo zadržati kao uspomenu, brojne su i fotografije koje slikamo kako bismo ih podelili na društvenim mrežama - najčešće na Facebooku ili Instagramu.

Iako su kamere na Huawei pametnim telefonima u samom vrhu, a po mnogima i najbolje na tržištu, ponekad fotografija ne ispadne baš onakva kakvom smo je zamišljali. Često poželimo fotografiju da “isečemo”, učinimo boje malo intenzivnijim ili možda da ih uklonimo i učinimo fotografiju crno-belom. Nekada želimo da posvetlimo fotografiju, nekada da potamnimo, nekada je rotiramo, dodamo okvir, itd.

Za takve radnje sve donedavno bio nam je potreban kompjuter. Fotografije bismo prebacili na kompjuter i obrađivali, pa tek nakon toga objavljivali. Međutim, kako su telefoni s vremenom postali izuzetno snažni u pogledu performansi i kompjuterske snage, a broj alata za obradu fotografija se gotovo nemerljivo povećao, jednostavna i brza obrada fotografija preselila se sa kompjutera na telefone.

Ovi alati uzeli su toliko maha da većina korisnika ne bi ni znala obraditi fotografiju na kompjuteru, makar ne onako dobro kako to uspevaju na telefonu.

Po već ustaljenom principu, odabrao sam za vas najbolje aplikacije koje lično koristim za tu namenu, no bez ustručavanja dodajte u komentare slobodno i vaše predloge. :)

Snapseed

Jedna od najpopularnijih aplikacija za obradu fotografija na pametnim telefonima je Snapseed. Svako ko se iole pozabavio ovim radnjama daće vam preporuku za nju. Vrlo je jednostavna za korišćenje, a pruža veliki broj mogućnosti i veliku kolekciju alata pomoću kojih je moguće sređivati fotografije. U prvom planu je jednostavnost i jednostavna obrada poput podešavanje boja, ekspozicije, oštrine, svetlosti, sečenje fotografija, ali i selektivne promene kao što je npr. pomeranje pojedinih objekata sa fotografije. Ako ste ljubitelj filtera, postoji veliki izbor, a oni se na jednostavan način primenjuju na fotografije i postižu odličan efekat! Tu su i alati koji omogućuju pretvaranje fotografije u crno-belu tehniku, takođe je moguće i zamućivati određene delove fotografije, ali i dodavati razne teksture.

Koristan link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed&hl=en

Adobe Lightroom CC

Mislim da ime Adobe nije potrebno posebno predstavljati. Reč je o sinonimu za obradu fotografija odnosno o njihovom alatu Photoshop. Iako nije toliko poznata, među popularne alate uspela se svrstati i jedna super aplikacija istog proizvođača - Adobe Lightroom CC. Radi se o kvalitetnoj aplikaciji za obradu fotografija, a koja je namenjena kako početnicima, tako i naprednim korisnicima obrade fotografije. Posebnost u jednostavnosti je obrada u jednom kliku, a ako ste napredniji korisnik možete fotografiju obraditi do sitnih detalja. Sve zavisi o vama i vašim željama koliko detaljno želite da sredite fotografiju. U prvi plan alata iskaču opcije za korekciju ekspozicije, boje, svetlosti, zasićenosti boja, zatim je tu alat za crtanje linija, kao i alat za mešanje boja, mnoštvo alata koji putem jednog klika menjaju fotografiju, mogućnost menjanja perspektive, selekcija i obrada pojedinih delova fotografije, itd. Zanimljivo, aplikacija donosi i ugrađenu kameru koja može raditi fotografije u RAW formatu. Adobe Creative Cloud usluga omogućava vam sinhronizaciju rada sa fotografijama između različitih uređaja, pa tako fotografije možete uređivati na pametnom telefonu, tabletu, kompjuteru, ali i bilo gde na webu.

Osnovna verzija aplikacije je besplatna za preuzimanje i dostupna na: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.lrmobile&hl=en_US

Pixlr

Mnogi smatraju kako je ova aplikacija jedna od osnovnih i kako treba da je instaliraju svi korisnici koji nemaju prethodnog iskustva u obradi fotografija na pametnim telefonima. Aplikacija Pixlr je besplatna, a možete je preuzeti sa sledećeg linka: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pixlr.express

Aplikacija nudi ekspresno brzu obradu fotografija unutar koje je moguće dodavanje filtera, promena boja, sečenje, dodavanje okvira, efekata, stvaranje kolaža, itd. Snimanje fotografija takođe je moguće odabrati po vlastitim afinitetima, tj. u različitim veličinama I formatima.

Ovo su moje top aplikacije za obradu fotografija, a koje su po vama najbolje? Navedite u komentarima.

1