Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Kako napraviti bolji IG story?

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene avgust 2018. Blog

Instagram je u poslednje vreme postao izuzetno popularna društvena mreža – pre svega zahvaljujući novim funkcionalnostima. Među njima je sigurno najpopularniji upravo Instagram Story koji omogućava objavljivanje kratkih isečaka i fotografija iz života pojedinca odn. robne marke. Neki su u kreiranju ovih sadržaja uspešniji od drugih, zato ćemo u ovom zapisu pogledati kako i ti možeš da napraviš bolji Instagram Story.

Priprema materijala

Kako već samo ime kaže, prvo ti treba priča – nešto što želiš da kažeš svojim pratiocima. Iako je to prilično očigledno, neki zanemaruju taj aspekat i objavljuju samo slučajne trenutke koje gledaoci teško umeštaju u kontekst. Zbog toga interesovanje za takve objave nije veliko – pre svega za nove pratioce koji te još ne poznaju. Priča je dakle osnova, koja će ti poslužiti kao oslonac u planiranju sadržaja. Pritom ne zaboravi da svaka priča ima svoj tok: uvod, jezgro i zaključak.

Sada, kada u glavi imaš priču koju želiš da ispričaš, za početak je dakle dobro napraviti jednostavan uvod. Uzmeš u ruke telefon i u kameru jednostavno ispričaš šta tvoji pratioci uopšte gledaju. Super, sada imamo uvod. Pritom je vrlo pametno da sadržaje snimaš i fotografišeš sa ugrađenom aplikacijom za kameru i ne direktno u Instagram. To će ti dati neuporedivo više kontrole nad konačnim proizvodom. Više o tome kasnije.

Posle uvoda, preporučljivo je pokazati gde se nalaziš. Tako svoju priču postavljaš u prostor i dočaravaš atmosferu gledaocima koji se posledično lakše uživljavaju. Ne zaboravi na dinamiku! Potraži drugačiji ugao za fotografije. Upotrebi zoom da bi se približio udaljenim predmetima i zgradama (Huawei P20 Pro ti pritom pomaže sa 3× optičkim i 5× hibridnim uvećanjem i tako će se pobrinuti da kvalitet slike bude sve vreme odličan).
U svetlu dinamike, prošetaj po lokaciji i snimi hod. To može biti kratak snimak tvojih nogu ili duža šetnja ulicom.

U drugom slučaju, kasnije ćemo upotrebiti aplikaciju kojom ćemo dešavanje ubrzati. Suprotno od toga, super usporeni snimak (Super Slow Motion) pruža uvid u trenutke, koje ćeš propustiti ako nisi pažljiv. Prskanje vode u fontani, uplašeni golubi koji poleću, vijorenje zastava i slične scene savršena su prilika da iskoristiš snimanje sa 960 sličica u sekundi koje ćeš naći na P20 Pro.

Ne zaboravi na timelapse funkciju koja pravi fotografije u vremenskom intervalu i zatim ih P20 Pro automatski slaže u video. Iskoristi stalak i snimi kretanje mase na ulici ili automobile u prolazu.

Sređivanje materijala

Kad jednom imaš sve snimke i fotografije, počinje sređivanje. Video snimke jednostavno skraćuješ u aplikaciji Google Photos. Instagram Story može da bude dugačak 15 sekundi, zato je ovaj broj dobro imati u glavi kada skraćuješ snimke. Upravo zbog toga je dobro da snimaš sa ugrađenom aplikacijom za kameru jer možeš naknadno da obrežeš neki deo snimka koji ne želiš i time kompaktnije da ispričaš svoju priču.
Duže snimke koje sam ranije pomenuo možeš da ubrzaš uz pomoć aplikacije Microsoft Hyperlapse. Ova aplikacija će ti ubrzati snimak neuporedivo lakše i tako napraviti sve zajedno mnogo privlačnije – gledaoci će se sigurno pitati kako ti je to uspelo :).

Tako ubrzani snimci, kao i timelapse i usporeni snimci mogu da budu dosadni jer su bez zvuka. Zato preporučujem upotrebu aplikacije InShot, koja ima ugrađenu biblioteku besplatnih pesama kojima možeš da obogatiš svoj snimak. Takođe, u toj aplikaciji možeš dodatno da obrežeš usporene odn. ubrzane snimke i ponovo se pobrineš da tvoja priča lepo teče.

Za fotografije ti preporučujem da ih prvo obradiš prema svojim željama. Možeš da upotrebiš aplikacije kao što su Snapseed, Adobe Lightroom ili Google Photos, koji je već na P20 Pro. Pošto urediš boje i sve ostalo u svom stilu, upotrebi aplikaciju UnFold kojom možeš da kreiraš kolaže i elegantne okvire, kao i tekst za svoj Instagram Story. Mogućnosti je mnogo i sigurno će tvoja priča postati privlačnija i tvojim gledaocima.

Objavi

Kada imaš sve materijale sređene i obrađene, ostaje ti još to da ih objaviš na svom profilu. Voleo bih da vidim šta je nastalo na osnovu ovih uputstava i saveta, zato objavi svoju priču, označi profil Huawei i dodaj #TechGenius.

0

Komentari

 • jester595jester595

  Kad smo kod ovog saveta, da se koristi aplikacija kamere i ne snimati direktno preko Instagrama, da li postoji neko rešenje za to što snimci sa Mate 20 Lite-a u 1080p nisu kompatabilni sa Instagramom? Kada probam da objavim takav snimak na story, pojavljuje se lag, secka i video i zvuk, i takav video je praktično neupotrebljiv.

  Hvala unapred.

  0
 • Huawei ForumHuawei Forum

  @jester595 Jel si probao da smanjiš rezoluciju videa? Koji format video snimka koristiš?

  0
 • jester595jester595

  @""Huawei Forum" Probao, malo je bolja situacija, ali i dalje se dešava da secka, i u formatu H.265 i H.264 - i u HD i u FHD. Negde sam pročitao da je do to EMUI 9.0 - npr. p20 lite, koji ima EMUI 8.0 i nema tih problema, može se postaviti video u Full HD bez ikakvog seckanja.

  0
 • jester595jester595

  Ok brt.

  0