Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Mate 20 Lite je lak samo po imenu

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene septembar 2018. Blog

Svaki put kada vrhunski modeli pametnih telefona dobiju novu funkciju, te novosti se neku godinu kasnije nađu i u uređajima koji su za neku klasu niži. Tako je i ovogodišnji Mate 20 Lite koji je već na raspolaganju na prodajnim policama, dobio neke vrlo značajne nadgradnje. Pogledajmo šta sam, posle nekoliko sati igranja sa njim, utvrdio.

Prva stvar koju sam primetio kada sam otvorio kutiju i telefon uzeo u ruke, jeste izrada. Ovogodišnji model je napravio konkretan preskok u kvalitetu izrade. U skladu sa trendovima, Mate 20 Lite ove godine ima stakleni zadnji deo – a to uređaju daje elegantniji izgled. Vraća se i karakteristična crta oko kamere koju smo prvi put videli na modelu Mate 10 Pro, samo da je ovoga puta okrenuta vertikalno, a ne horizontalno. Simpatičan dodatak.

Osim dvojne kamere na zadnjoj strani, brzo sam primetio i veći urez na prednjem ekranu. Posle detaljnog pregleda, brzo je bilo jasno zašto. Novost je da su na prednjoj strani čak dve kamere za pravljenje selfija. U praksi to znači kamera koja pravi 35 MP velike fotografije dok susedni senzor u veličini 2 MP brine o podacima o prostornoj dubini što omogućava različite efekte i filtere za selfije.

Što se tiče spoljašnjosti telefona, ovde je još i otvor za slušalice i USB-C. Telefonu je priložen brzi punjač za 3.750 mAH bateriju. U kutiji se pored oruđa za otvaranje otvora za SIM karticu, nalazi i par žičanih slušalica. Huawei je priložio još i gumenu masku što je super.

Ekran u dijagonali ima 6,3 inča, telefon je težak 175 g i debljine je 7,6 mm. U unutrašnjosti se krije čak 6 GB radne memorije, kao i 64 GB prostora za čuvanje (deo toga zauzima operacioni sistem). Na telefonu je instaliran EMUI 8.2, koji je zasnovan na sistemu Android 8.1 Oreo.

Sve zajedno pokreće Kirin 710, procesor srednje klase, koji je Huawei predstavio ove godine.
Ako se pitaš da nisi nešto možda propustio i da je nova serija Mate 20 već bila predstavljena, budi bez brige. Predstavljen je Mate 20 Lite i najavljuje dolazak svog većeg i sposobnijeg brata, Mate 20 Pro u oktobru. Nešto o dolazaćem paradnom konju već znamo. Naime, na sajmu IFA je Huawei predstavio svoj najnoviji procesor Kirin 980, koji će pokretati dolazaćeg paradnog konja, Mate 20 Pro.

Osim ubrzanja, on donosi i dodatnu neuronsku procesnu jedinicu (NPU). To znači još bolje funkcije veštačke inteligencije. Kirin 980 je prvi mobilni procesor, koji je/biće izrađen u 7 nm proizvodnioj tehnici. To znači efikasniju potrošnju energije uz veći kapacitet. Kako će se to u praksi pokazati saznaćemo već sledećeg meseca, zato me prati i dalje.

0