Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

10 trikova za privlačnije fotografije

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene septembar 2018. Blog

Ovoga puta sam pročešljao internet i potražio 10 najboljih trikova uz pomoć kojih možeš da obogatiš svoje fotografije, koje praviš telefonom. Radi se o sasvim jednostavnim trikovima sa predmetima koji ti se sigurno nalaze negde u kući. Za bolju predstavu kako izgledaju ispod opisani efekti, pogledaj 16. #TechGenius video.

1: Filteri u boji

Filteri u boji će tvojim fotografijama dodati sasvim drugačiji osećaj. Sve što treba da uradiš je da nađeš što providniju kesu ili drugi komad folije i nekoliko vodootpornih flomastera. Flomasterima zatim iscrtaš foliju i postaviš je pred objektiv telefona te počneš da fotografišeš. Portreti, ahritektura i sve ostalo zaživeće u novim bojama, he he.

2: Zilberica

Profesionalni fotografi koriste zilberice da dodatno osvetle svoje subjekte. Iako su načelno prave zilberice relativno jeftine, umesto njih možeš da upotrebiš bilo koju belu površinu koju imaš kod kuće. Veliki komad belog papira, komad stiropora, bela majca, čaršav, krpa… bilo šta belo. Pritom je možda praktično da ti pomogne još neko ko će držati zilbericu ili ovaj zadatak možeš da poveriš samom subjektu.

3: Macro filter uz pomoć vode

Iako P20 Pro pravi macro fotografije (znači, fotografije malih predmeta iz blizine), uz pomoć samo jedne kapi vode možeš da postigneš još bolji efekat. Na objektiv naneseš jednu kap vode i mirnom rukom počneš da istražuješ makro svet. Cvetovi, listovi, pukotine u betonu… na sve te situacije dobiješ sasvim novi pogled. Bez straha, P20 Pro ima povećanu otpornost na vodu i prašinu, tako da mu jedna kap vode neće napraviti nikakvu štetu.

4: Polarizovani filter sa naočarima

Polarizovani filteri puštaju svetlost samo u jednom pravcu. To znači da su idealni za situacije gde je mnogo dosadnog i neželjenog svetlucanja: sneg, vodene površine, odbijanje od stakla i lim. Kupovina namenskog filtera za profesionalne kamere je suvišna, zato upotrebi svoje polarizovane naočare. Ako nisi siguran da ih imaš, to ćeš jednostavno testirati na najbližem LCD ekranu. Postavi naočare pred ekran i okreći ih. Ako u nekoj tački postanu sasvim crne ili jako tamne, onda imaš polarizacione naočare.

5: Retro filter uz pomoć ženskih hulahopki

OK, znam da se spuštamo u sve bizarnije vode, ali ne očajavaj. Uz pomoć hulahopki koje zategneš preko objektiva kamere na telefonu, možeš sasvim jednostavno da postigneš retro efekat neke fotografije sa ispranim bojama. Super za sve ljubitelje efekta.

6: Zilberice u boji sa CD i DVD pločicama

Kada je napolju sunčan dan, možeš da upotrebiš CD ili DVD pločicu za super efekte u boji ako uspeš da uhvatiš sunčane zrake. Znaš šta je CD/DVD, zar ne? Moram da proverim jer su danas te stvari prilično retke xD. Ako je napolju oblačno, možeš da se snađeš tako što ćeš pozajmiti telefon od prijatelja i diodom osvetliti CD/DVD i doći do istog efekta.

7: Trikovi s panoramom

To da sa P20 Pro slikaš panoramu verovatno ne moram da naglašavam, zar ne? A šta ako ti kažem za jedan kreativni trik kojim će tvoja panorama postati nešto sasvim drugo? Ideja je sledeća: upitaj prijatelja da tvojim telefonom snimi panoramu. Postavi se i poziraj. Kada te prijatelj snimi, neka se zaustavi, a ti kruži oko njega u suprotnom pravcu i ponovo zauzmi pozu malo dalje od prethodne poze. Ponavljaj dok možeš. Rezultat je panorama u kojoj se pojavljuješ u različitim pozama na različitim mestima. Vrlo zabavno.

Da li znaš da možeš da uhvatiš i vertikalnu panoramu sa P20 Pro? U načinu panorama imaš ispod desno ikonu kruga sa strelicama levo i desno – ako pritisneš ovo dugme, pravac slikanja panorame promeniće se u vertikalno. Idealni alat za slikanje visokih zgrada ili za malo drugačiji portret.

8: Horizont

Ako postoji neka stvar koja mi okreće želudac, to su fotografije na kojima horizont nije ravan. Najviše patim leti, kada gledam morske fotografije. Možeš mi reći da imam OCD, ali zaista nema razloga da pravite takve fotografije. U podešavanjima kamere uključi “grid” koji će ti pomoći da održiš ravan horizont. Za naprednije korisnike je, pored 1/3 grid-a, na raspolaganju i Fibonaccijeva spirala i grid u proporciji zlatnog preseka.

9: Selfie

Svi volimo selfije i vreme je da prestaneš da se pretvaraš da ih ti ne voliš. Ok, šalu na stranu – jesi li ikada pokušao da snimiš selfie sa glavnom kamerom na zadnjoj strani telefona? Nije jednostavno pogoditi dugme za slikanje na ekranu kada je okrenut sa druge strane, zar ne? P20 Pro ti omogućava pravljenje slike pritiskom na dugme za ujednačavanje glasnoće. To suštinski olakšava sve zajedno. Druga mogućnost za pravljenje slike je ta da priključiš slušalice i tako, kao na telefonu, upotrebiš dugmad za ujednačavanje glasnoće. Pobrini se samo da se slušalice ne vide na fotografiji :).

10: Prizma

Ako imaš decu ili si dete u srcu, onda kod kuće sigurno imaš neku prizmu. Predmet od providnog materijala i većim brojem stranica. Postavi ga pred objektiv i dočaraj kaleidoskopski efekat na sasvim jednostavan način. Trik možeš da upotrebiš, kako za fotografije, tako i za video snimke. Ovde je beskonačno mogućnosti za kreativne fotografije. Ako nemaš prizmu, možeš je naći vrlo jeftino u svim prodavnicama sa igračkama ili u prodavnicama sa cenovno pristupačnim artiklima za dekoraciju doma.

0