Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Ostani fit uz tehnologiju

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Poslednjih godina se među ljudima može primetiti trend zdravog života. Deo tog trenda su i sportske aktivnosti – postati i ostati fit važno je za opšte zdravlje pojedinca. Pritom mnogi od vas već koriste tehnologiju, a drugi su se možda sa tom idejom poigravali i uplašili se kada su u prodavnici sa aplikacijama primetili koliko je veliki izbor na raspolaganju. Zato ćemo danas pogledati kako sam se ja latio ove stvari.

Aplikacije

Lično najradije trčim i pritom mi je do nedavno u tome pomagala aplikacija Endomondo, koja je bila i jedna od prvih aplikacija koje sam isprobao. Endomondo je besplatna aplikacija koja zna da beleži širok spektar sportskih aktivnosti. Osim toga, zna da deli tvoje vežbe i na društvenim mrežama ako to želiš. Ukoliko se odlučiš za kupovinu dodatnih funkcija, aplikacija može da te vodi kroz vežbe. Jedan od razloga što sam se odlučio za Endomondo je i to što ona može da se poveže s aplikacijom MyFitnessPal. Ova aplikacija beleži tvoje unesene kalorije. Mršavljenje u svojoj gruboj osnovi stvar je jednostavne računice: potroši više kalorija nego što uneseš. Kada završiš vežbanje sa Endmondom uz kvotu raspoloživih kalorija dodaju ti se potrošene kalorije tokom vežbanja. Tako uvek znaš šta možeš i šta ne. Beleženje kalorija u MyFitnessPal je utoliko lakše za proizvode sa polica prodavnica - jednostavno skeniraj bar kod na ambalaži i aplikacija će u bazi podataka naći proizvod i zabeležiti kalorije.

U poslednje vreme, prešao sam na upotrebu aplikacije Runtastic. Razlog za prelazak na ovu aplikaciju je uptoreba pametnog ručnog sata Huawei Watch 2, ali o tome nešto više kasnije. Runtastic je inače vrlo slična Endomondu i gomili drugih aplikacija. Istina je da sa bilo kojom od njih teško možeš zaista da pogrešiš. Uglavnom se razlikuju samo u korisničkom iskustvu (koliko ih je jednostavno koristiti), a sve ostalo je manje- više isto. Pre svega, to važi za rekreativne sportiste koje u velikoj većini interesuje samo vreme, tempo i GPS praćenje puta. Možda da pomenem još dve aplikacije koje su izuzetno popularne: Strava i Runkeeper.
Ako imaš u džepu kakav Huawei pametni telefon, svakako već imaš instaliranu aplikaciju Health (Zdravlje), koja zna da radi sve ovo i još ponešto uz to (više o tome malo kasnije).

Brzo će se desiti da promeniš aplikaciju za vežbanje i onda ćeš se naći pred dilemom kako preneti podatke iz jedne u drugu, a da još uvek imaš celovit pregled svega. Ovde ulazi u igru Google Fit. Iako i sa Google Fit možeš da beležiš vežbe, njena dodatna vrednost je pre svega u tome da većina aplikacija zna da se poveže sa njom i da u nju upiše podatke o vežbanju. Tako, bez obzira na aplikaciju koju koristiš dok vežbaš, sve podatke imaš na jednom mestu. Zato prilikom izbora aplikacije za vežbanje, proveri unapred da li zna da se poveže sa Google Fit.
Pomoćna sredstva

Trčanje uz aplikaciju je inače super, ali ubrzo ti postane jasno da trčanje okolo sa telefonom baš i nije najudobnije. Zato sam nedavno počeo da pratim svoje vežbe pametnim satom Huawei Watch 2. Za mene je idealno pre svega jer zna da se poveže GPS satelitima i tako zna da zabeleži moje vežbanje bez upotrebe pametnog telefona. Zato sam prešao sa aplikacije Endomondo na Runtastic. Naime, Endomondo ne zna da koristi ugrađeni navigacioni modul, dok Runtastic zna nezavisno da radi i tako beleži lokacijske podatke direktno sa sata. Dodatno, na sat mogu da instaliram svoju listu muzike sa servisa za prenos muzike Google Play Music, koje zatim slušam dok trčim, uz pomoć bluetooth slušalica koje povežem sa satom. Tako imam muziku i praćenje vežbanja oko ruke, dok telefon ostaje kod kuće. Dodatni bonus je beleženje pulsa koji omogućava Huawei Watch 2.

Sve je to super, ali obično svakoga od nas zanima i da li smo vežbanjem uspeli da izgubimo kakav kilogram ili dva. Ovde dolaze na red pametne vage. Huawei ima u svojoj ponudi upravo takvu pametnu vagu. Preko Bluetooth-a zna da se poveže sa pametnim telefonom i preko aplikacije Huawei Health (Zdravlje) beleži težinu i procenat telesne masnoće. Ova aplikacija zna da se poveže sa Google Fit i tako imaš ponovo sve podatke na jednom mestu.

GPS, GLONASS, Galileo

Još jedan kul razlog zašto su Huawei pametni telefoni super za vežbanje krije se u jednom tehničkom detalju. Volimo da kažemo da za navigaciju koristimo GPS i to sasvim stoji. Ali, možda ne znaš da je GPS samo komercijalno ime za američki navigacioni system: Global Positioning System. Radi se o sistemu satelita u Zemljinoj orbiti, koji pomažu kod određivanja tvoje lokacije na površini planete. Ali to nije jedini sistem koji deluje i kruži oko Zemlje. Ovde su još i ruski GLONASS (Globalnaja Navigacionnaja Sputnikovaja Sistema) i evropski Galileo (nazvan po italijanskom astronomu). GPS i GLONASS su podržani na većini pametnih telefona Huawei dok određeni uređaji mogu da se povežu i sa sistemom Galileo (Huawei Mate 10 Pro bio je čak prvi pametni telefon sa podrškom za ovaj sistem).

Sve te komplikovane reči znače samo da je određivanje lokacije tokom trčanja još preciznije uz Huawei pametne telefone. To dobro dođe, pre svega, kod trčanja u lošem vremenu ili prilikom trčanja u gusto obrasloj šumi i slično.

Rezime

Izbor aplikacije za praćenje vežbanja je pre svega tvoja lična odluka i ukoliko izabereš neku od pomenutih, teško ćeš pogrešiti. Za početak je sasvim dovoljno da koristiš Huawei Health (Zdravlje) ako si korisnik pametnog telefona Huawei. Vremenom ćeš brzo, ovako ili onako, shvatiti šta ti treba. Podatke je pametno sakupljati na jednom mestu i tu je prava adresa Google Fit. Za nadogradnju možeš da uzmeš pametne ručne satove kao što je Huawei Watch 2 ili još specijalizovanije sportske satove (tamo si onda ograničen na upotrebu aplikacije koju pruža proizvođač tog sata) i pametne vage. Sve to će te naoružati u tvojoj borbi za zdraviji životni stil i možda ti dati podstrek za nastavak.

0

Komentari

  • ndroid234ndroid234
    Aplikacija sjajno osmišljena i nudi puno korisnih opcija, međutim ima niz sitnih bug-ova za koje se nadam da će biti uklonjeni. Ono što je takođe pomalo razočaravajuće da sam, kao jedan od korisnika sa najboljim rezultatima, na iste te probleme ukazao putem oficijelnog mail-a i do danas nisam dobio odgovor. Nadam se da će huawei malo unaprediti podršku.
    0