Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Mate 20 Pro: prvi utisci

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Čini mi se da sam tek nedavno došao kući iz Minhena i u rukama stezao svoj novi Mate 10 Pro. Međutim, prošlo je već godinu dana i tako sada sedim nekoliko metara od mesta gde je bio predstavljen novi Mate 20 Pro. To su moji prvi utisci o novom flagship telefonu koji je napravio Huawei.

Dizajn

Naravno, da se čovek prvo upozna sa spoljašnjim delom uređaja. Mate 20 Pro nastavlja tamo gde su Mate 10 Pro i P20 Pro stali. Novi Mate nadgrađuje dizajn zaobljenim OLED ekranom sa višom rezolucijom i relativno velikim izrezom koji je posledica gomile nove tehnologije koja se krije u njemu. Naime, Mate 20 Pro donosi viši stepen bezbednosti sa 3D skeniranjem lica. Kako to tačno radi je priča za sebe, zato bolje da krenemo dalje.
Osim novog zaobljenog ekrana, sada je prednja strana još više pokrivena ekranom. Zasluga za to ide čitaču otisaka prstiju, koji je sada instaliran u sam ekran. Tako je, dobro si pročitao – čitač otisaka prstiju nalazi se u samom ekranu. Mesto je označeno posebnom ikonom na koju spustiš prst i telefon se magično otključa.
Tako kao P20 Pro, i Mate 20 Pro ima svoju verziju boje Twilight, pored klasičnije plave i zelene. Svakako vrlo elegantna lepeza boja.

Još jedna markatna stvar, koju odmah primećujemo, jeste nova trodupla kamera koja je sada postavljena u sredini, na zadnjoj strani u obliku kvadrata. Dizajnersku ideju je Huawei dobio kod preduzeća Porsche Design, sa kojim sarađuje već duže vremena. Nova trodupla kamera donosi značajnu novinu: umesto dve širokougaone kamere (ČB i RBG) i dodatne zoom kamere, sada su na raspolaganju ultra širokougaona, širogougaona i zoom kamera. To je ono što sam lično najviše čekao i što će još dodatno olakšati kreiranje sadržaja. Pobeda!

Under the hood

Najuzbudljiviji deo novog pametnog telefona krije se unutar uređaja. Huawei je na sajmu IFA ove godine predstavio svoj novi procesor, Kirin 980. Ugrađen je u 7 nm proizvodni proces. Sedam, šta? U praksi to znači da su elementi (tranzistori) u procesoru manji i posledično potroše manje energije, a istovremeno ih na istu površinu može stati više. Još jednostavnije, to znači veći kapacitet i manju potrošnju baterije. Naravno, ovde se radi i o nekako očekivanom napretku, a Kirin 980 donosi još nekoliko važnih novosti.
Prva je novi ISP, koji se brine o bržoj obradi fotografija, a sada i videa. Kod videa dodatno pomaže i veštačka inteligencija iza koje sada stoje čak dve neuronske procesne jedinice, u poređenju sa prethodnikom koji je imao samo jednu.

Na ekranu

Osim spoljašnjosti, odmah će privući pažnju i operacioni sistem EMUI 9.0, koji je zasnovan na Androidu 9.0 (Pie). Novosti je poprilično i možda bi bilo dobro da ih pogledamo neki sledeći put. Ali ukratko: podešavanja su pojednostavljena (ali još uvek omogućavaju detaljnije upravljanje), uključeno je “digitalno dobro osećanje” (Digital Wellbeing), koje vam pomaže u racionalnijoj potrošnji telefona i nova zvučna shema.

Baterija

Još nešto oko baterije: ove godine je još malo veća i zna da zadrži čak 4.200 mAh napona. Uz pomoć brzog punjenja, moguće ju je napuniti do 70 % u 30 minuta. Na raspolaganju je sada i bežično punjenje koje ima u rukavu jedan super trik: povratno bežično punjenje. Šta je to? Zamisli da tvoj Mate 20 Pro ima punu bateriju. A tvoj prijatelj s telefonom koji takođe podržava bežično punjenje bliži se 0 %. Jednostavno sada može da postavi telefon na leđa tvog telefona i Mate 20 Pro će početi da ga puni. Zar to nije kul? Inače je to bežično punenje idealno i za punjenje raznih dodataka.

Prvi utisci

Toliko o prvih utiscima. Ubuduće ćemo sigurno još intenzivnije obraditi svaku pojedinost koju donosi novi Mate 20 Pro.

Cheerio from London!

0