Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Kako lako sačuvati podatke sa Huawei telefona na USB flash drajv?

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene maj 28 Pitanja i odgovori

U slučaju da planirate da nadogradite sistemski softver vašeg Huawei telefona, fabrički resetujete ili instalirate novi (custom)ROM, ono što prvo treba da uradite je pravljenje rezervne kopije vašeg telefona! Barem je to naš savet i preporuka - jer uvek izbegavate situaciju da iz nekog neželjenog razloga dođe do gubitka podataka.

Svakako opreza nikad dosta pa i ukoliko ne planirate ništa od gore navedenog, trebalo bi redovno da pravite rezervne kopije podataka koje imate u telefonu jer čak i ako nešto slučajno izbrišete - imate mogućnost da podatke lako vratite nazad. Stoga čuveno "BackUP"-ovanje ili pravljenje rezervnih kopija vašeg telefona je dobra stvar, pogotovo ako telefon koristite redovno i u njemu imate dosta za vas bitnih podataka.

Dobra stvar u celoj priči je da Huawei telefoni dolaze sa već ugrađenim sjajnim aplikacijama, uključujući i odličnu aplikaciju za backup! U narednom tekstu mi je bio cilj da vam pokažem kako da maksimalno iskoristite ovu funkciju telefona kao i kako možete sačuvati podatke sa telefona ako vam kompjuter nije "pri ruci". Složićete se u vreme letnjih odmora ovo je čest slučaj!

Sve što vam je potrebno je OTG ("On-The-Go") kabl (na koji ćete povezati bilo koji flash drajv koji imate) ili jednostavno USB flash memorija koja poseduje OTG mogućnosti (takođe lako dostupna). Obratite pažnju da noviji Huawei telefoni poseduju USB Type C reverzibilni konektor pa stoga i USB OTG kabl/flash memorija treba da poseduje identični konektor kako bi ih bez problema povezali na telefon.

Kao što smo spomenuli ranije, Huawei telefoni imaju svoju aplikaciju za pravljenje rezervnih kopija, sa kojom možete praviti selektovani backup (pravljenje kopije samo određenih stvari) ili kompletan backup telefona. Kasnije sve možete vratiti direkt na telefon. Ovde ćemo pokazati postepeno korake kako se to radi.

Korak 1:
Nađite "Backup" aplikaciju na vašem Huawei telefonu.

Korak 2:
Dodirnite "Backup" ikonicu i odaberite opciju "BACK UP" (primetićete da je ispod opcija "RESTORE" koja se koristi kasnije za vraćanje podataka):


Korak 3:
Dobićete ponuđene opcije "Computer" i "USB storage" - odabraćete naravno opciju "USB". Pod uslovom da ste povezali USB OTG memoriju na telefon (na našem primeru kapaciteta od 8GB) dobićete ekran kao na donjoj slici.

Obratite ovde pažnju da u zavisnosti od onoga šta želite da sačuvate, morate da obezbedite i odgovarajući kapacitet memorije USB OTG fleš drajva (stika). Naravno za poruke, kontakte, dnevnike poziva i sl. može da posluži bilo koji USB drajv manjeg kapaciteta. Takođe mi smo testirali sa telefonom koji ne poseduje eksternu memoriju (SD kartice), pa ako imate telefon sa eksternom memorijom možete u tom slučaju odabrati kao backup i eksternu memoriju umesto flash drajva. Na to ćemo se vratiti malo kasnije.

Korak 4:
U narednom ekranu birate selektivno koje podatke želite da sačuvate. Primetićete da pored svake stavke piše koliko ona zauzima u internoj memoriji telefona. Prostim odabirom stavki koje su vam od interesa, pokrećete bakup-ovanje pritiskom na "backup" taster u donjem delu ekrana.


Korak 5:
Ako ste sve korake ispratili kako treba dobijate informaciju o uspešnom backup-u! U našem slučaju su to bile poruke i dnevnik poziva:


I to je to - imate na lak i jednostavan način kopije svojih najbitnijih podataka iz telefona na USB drajvu! Ukoliko želite da ih vratite na telefon samo povežete USB OTG flash drajv (ili običan USB drajv preko OTG kabla/adaptera) i pristupate vašim podacima preko "Backup" aplikacije, stim što ćete u prvom koraku odabrati opciju "Restore". Nakon toga vaši podaci su opet u telefonu!

Takođe ne zaboravite na varijantu pravljenja rezervne kopije na SD karticu (ukoliko telefon poseduje istu), detaljni postupak pravljenja kopije na taj način je gotovo identičan sa gore opisanim pravljenjem kopije na USB memoriju, a kako to izgleda svakako možete pogledati u ovom video snimku:

OBRATITE PAŽNJU - kada radite "Restore" (povraćaj podataka), imajte u vidu da može doći do "prepisivanja" preko novijih podataka, tako da budite krajnje oprezni kod ove opcije. Koristite je na svoju odgovornost.

Ukoliko vam se dopao tekst ili imate još neki komentar slobodno pišite!

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći ukolko vam kompjuter nije pri ruci a želite na brz i jednostavan način da sačuvate najbitnije podatke sa vašeg Huawei telefona.

Ugodan dan vam želi
Marko i tim Huawei foruma

Tagovano:
0