Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Izgubili smo se na Velebitu, 2. deo

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Kad smo se prošli put čuli, Pero i ja smo konačno ugledali svetlo na kraju tunela. Bili smo na pravom putu, ali još uvek bez signala i posledično bez mape. Kad bismo bili pametni i vodili računa o sopstvenom savetu, prethodno bismo u Google Maps download-ovali mapu Velebita i okoline. Ali, nismo. Zato smo zavisili od mobilnog signala. Koga nije bilo. Tome primereno, u području bez signala imali smo uključenu mobilnu mrežu, koja je mukotrpno tražila svaku trunčicu signala i usled toga trošila bateriju.

Kod prvog ozbiljnog pregleda stanja, postalo je jasno da je to pojelo dobar deo baterije. Osim toga, ispalo je da sam negde, u međuvremenu, slučajno uključio Wi-Fi vezu, koja je takođe dodatno opteretila bateriju. Nije nas bilo strah da će nam zafaliti baterija. Bilo je više nego jasno da će Huawei P20 Pro sa 4.000 mAh velikom baterijom bez problema izgurati dan – i u datim uslovima. Međutim, ideja je bila da uz relativno intenzivnu upotrebu izguramo dan sa što je moguće višim procentom baterije. Za sada smo napravili nekoliko grešaka koje su nas na dugi rok koštale makar nešto konkretnih procenata baterije.

Međutim, tim pitanjem se nismo preterano bavili jer smo za vratom imali mnogo veći problem: gorivo. Još uvek nismo znali gde se tačno nalazimo i koliko odnosno, kakav je put pred nama. Raznoliki i krivudavi put koštao bi nas mnogo više goriva nego što je to ravni autoput.

Nije nam ostalo ništa drugo, osim da spakujemo opremu u auto i nastavimo put. Osim problema u vezi sa gorivom, mučila nas je i glad. Posle nekoliko predivnih vidikovaca, napokon smo doživeli samo olakšanje – pred nama se otvorio pogled na more. To je značilo da smo blizu cilja i konačno smo odahnuli. To je bio i super šlagvort da na svetlost dana izvučemo gorionik i skuvamo ručak.

Stanje baterije je još uvek bilo pod znakom pitanja, ali konačno smo došli do mobilnog signala i sve je ukazivalo na to da je najgore iza nas. Čekao nas je još samo put do obale i pre svega, benzinske pumpe. Naša misija je obećavala srećan kraj. Uprkos tome, proverili smo još dva izlaza u slučaju nužde: Power Saving Mode i Ultra Power Saving Mode. Oba načina isključuju određene delove sistema i uz pomoć ovih optimizacija obezbeđuju dužu autonomiju baterije. Od oba načina je još najzanimljiviji Ultra Power Saving Mode, koji isključuje skoro sve mogućnosti i znatno snižava svetlost ekrana. U ovom načinu možeš da obavljaš i pozive i da šalješ SMS poruke. Ako se stvarno nađeš u škripcu, ovaj način će ti omogućiti da još nekoliko sati tražiš prvu utičnicu. Na polovini baterije nam je ovaj način najavio još više od 18 sati upotrebe.

Pre nego što smo stigli na obalu, još tokom kuvanja ručka, priroda nam je pokazala i zadnji put zube u obliku zaista jakih udara vetra. Pero, koji se očigledno oporavio od straha od praznog rezervoara, hrabro se prošetao do ivice stene. Ja nisam, priznajem.

Preostali deo puta do kuće je bio, posle brze pauze na benzinskoj pumpi, relativno bez drame i tako smo imali vremena da objasnimo još nekoliko stvari u vezi sa veštačkom inteligencijom. Processor Kirin 970 radi u unutrašnjosti pametnog telefona P20 Pro, odnosno, ima posebno jezgro koje se zove NPU to jest neuronska procesna jedinica. Ona omogućava da algoritmi veštačke inteligencije prate navike korisnika i da ih se nauče. Tako se aplikacije u pozadini automatski zatvaraju i instaliraju u memoriju, s obzirom na navike korisnika koje NPU predviđa. Rezultat je manje opterećenje za sistemske resurse i posledično manji udarac za bateriju. Ona posledično drži duže vremena i omogućava da ne živiš život “od utičnice do utičnice”.

Sat je pokazao 20:50 kada smo stigli u Ljubljanu i telefon je imao još 37% baterije. Posle dana snimanja, fotografisanja, navigacije, i posle brojnih pogrešnih odluka, P20 Pro je dokazao da nije bilo razloga za strah. Iako smo imali sasvim drugačiji plan i uprkos tome što je krenulo nizbrdo skoro sve što je moglo, P20 Pro je uspešno to tolerisao i suprostavio se svim okolnostima. Ludo!

0