Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Mate 20 Pro: prvi utisci

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Ako si već dugo prisutan u svetu pametnih telefona, teško te je stvarno iznenaditi. Veće baterije, veći ekrani, bolje kamere, novija programska oprema… Posle izvesnog vremena, sve to postane nekako samo po sebi razumljivo, polako se navikneš i prilikom pomenutih novosti više nećeš da zineš od oduševljenja kao što bi to nekada uradio.

Ali zatim dolazi Mate 20 Pro i ti u sebi ponovo osetiš nešto što si već zaboravio. Iskreno oduševljenje, koje je posledica svega što je Huawei sabio u stilski pravougaonik sa zaobljenim ivicama.

Iako smo neka rešenja koje donosi Mate 20 Pro već ranije videli, mogu da tvrdim da još niko nije uspeo da ih sabije u jedan paket tako dobro kao Huawei. Ako koliko- toliko pratiš svet mobilne telefonije, spisak specifikacija koje donosi Mate 20 Pro ti je već poznat. Za one druge, da ponovimo na brzinu:

• Procesor sa osam jezgara Kirin 980 sa dve neuronske procesne jedinice za računanje algoritama veštačke inteligencije.
• 6,39 inčni OLED ekran sa zaobljenim ivicama i rezolucijom 1440 × 3120 piksela.
• 3D skeniranje lica za otključavanje ekrana i čitač otisaka pristiju ugrađen u ekran.
• Nova trojna kamera Leica sa ultra širokougaonim, širokougaonim i zoom objektivom.
• 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za čuvanje podataka i mogućnošću širenja uz pomoć nove nano SD kartice u obliku i veličini nano SIM kartice.
• Velika 4.200mAh baterija koju je moguće s priloženim 40W punjačem napuniti od 0 do 70 % u 30 minuta. Osim toga, bateriju je moguće puniti i bežično kao i sa dvosmernim punjenjem, a uz pomoć bežičnog dvosmernog punjenja moguće je puniti druge telefone na samom Mate 20 Pro.
• Operacioni sistem EMUI 9.0, koji je zasnovan na Androidu 9.0 Pie.

Ovo su samo neke od glavnih novina koje Mate 20 Pro izdižu iznad svih ostalih pametnih telefona na tržištu. Savršeni paket koji spaja sve što je trenutno moguće na tržištu pametnih telefona. Tome treba dodati i stilske kombinacije u boji od kojih se nesumnjivo izdvajaju preliv iz plave preko ljubičaste u crno.

Ako te zanima više o osobinama telefona, pogledaj 21. TechGenius video gde je sve lepo objašnjeno.
Ovde sam pre svega zato jer bih želeo da kažem da se posle nekoliko dana sa ovim pametnim telefonom još uvek svaki put osmehnem kad ga uzmem u ruke i shvatam da imam sve što bi mi ikada trebalo. Super kamera, baterija koja može da izdrži celu večnost, kompaktno kućište sa velikim ekranom i tako dalje. Nema situacije kojoj Mate 20 Pro nije dorastao. Bilo da je to igranje naprednih 3D igara ili kancelarijski poslovi. I interfejs je doživeo mnogo malih popravki i pošto sam po obrazovanju grafički dizajner još više cenim te suptilne promene koje zajedno daju neprimereno sofisticiraniji osećaj. Ipak me je najviše oduševilo upravljanje gestima koje mi je vratilo onih nekoliko milimetara ekrana na donjoj strani koji su pre bili rezervisani za navigacionu dugmad. Da dodamo još i činjenicu da čitač otisaka prstiju sada živi pod ekranom i tako je ekran pridobio još nekoliko milimetara dijagonale.

Pošto smo već kod čitača otisaka prstiju: iako mi je potpuno jasna tehnologija koja to omogućava, još uvek je sasvim svemirski osećaj kada stavim prst na ekran i ekran se otključa. Priznajem da sam posle aktivacije čitača verovatno više od 5 minuta samo otključavao i zaključavao ekran. I drugi način otključavanja graniči se sa naučnom fantastikom. U izrezu se krije minijaturni projektor koji na lice projektuje mrežicu tačkica. One se na licu deformišu i tu deformaciju primećuje IR kamera i tako stvara 3D model lica. Sve to znači da je stvar praktično nemoguće prevariti slikom ili video snimkom tvog lica. Bezbednost na vrhuncu.

Jedna prilično suptilna sitnica, koja me je takođe sasvim oduševila je zvučnik na donjoj strani telefona koji se sada krije u USB-C utikaču i više nema svoj otvor. Radi se o sitnici koja ukazuje na to koliko su snalažljivi inžinjeri koji za Huawei u laboratorijama kreiraju novosti.

Ako si kreator sadržaja, nova ultra širokougaona kamera je stvarno poslata sa neba. Naime, lično se više puta nađem u situaciji kada bih voleo da uhvatim više, a ne manje, kao što je to kod zoom objektiva. Naravno i to dobro dođe, ali više puta se nađem u nekom tesnom baru ili usred predivnog pejzaža gde je hvatanje šireg ugla zaista super praktičan alat.

I veštačka inteligencija je dobila ubrazanje u obliku dodatnog jezgra koje računa njene algoritmove. Šta to znači na dugi rok, sada je teško reći, iako je jasno da će telefon još dugo posle prve upotrebe ostati tako brz kao prvog dana. Ipak se prava moć veštačke inteligencije krije u potencijalnim aplikacijama na području obogaćene i virtualne realnosti. Pred nama je uzbudljivi period koji će doneti još mnogo neslućenih preobrata.

Mogao bih da pišem celog dana o stvarima koje me kod Mate 20 Pro tako oduševljavaju, ali sve ćemo to do detalja obraditi u sledećim video snimcima koje ćemo Pero i ja pripremiti za vas. Predlozi i ideje su, kao i uvek, dobrodošli. Piši nam u komentarima na YouTubu ili Facebooku.

0