Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Deset najboljih trikova sa Mate 20 Pro

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Sasvim jednostavno je pratiti glavne novosti koje novi flagship, kao što je Mate 20 Pro donosi na tržište. Sve to je odlično, jer su novosti uvek dobrodošle i olakšavaju nam upotrebu tih mobilnih uređaja. Ipak je spisak funkcija svakako duži i svake godine se produžava. Pošto je posledično jednostavno prevideti super korisne funkcije, danas je ovde sakupljeno 10 vrlo kul funkcija, koje Mate 20 Pro omogućava, a za njih možda još niste čuli.

01: Knuckle Gestures / Potezi člancima

Korisnički interfejs koji je razvio Huawei i zove se EMUI već duže vremena omogućava upravljanje člancima prstiju. Tako, duplim kuckanjem člankom po ekranu pravite screenshot. Ako člankom nacrtate na ekranu slovo S, telefon će napraviti sliku ekrana i preko vidljivog dela ekrana. Zamisli da želiš da napraviš sliku cele internet stranice koja je duža od samog ekrana. Pomenutim potezom telefon će napraviti vertikalnu osu ekrana dok ne dođe do kraja ili dok se ne dotakneš ekrana. Ukoliko nemaš uključenu funkciju, možeš je naći u:

Podešavanja > Pametna pomoć > Kontrola kretanja

Ovde možeš u sekciji Potezi člancima da uključiš pravljenje snimka ekrana i čak otvaranje aplikacija. Tako možeš da otvoriš bilo koju aplikaciju ako na ekranu člankom nacrtaš bilo koje od sledećih slova: C, E, M, W.

Takođe, člankom možeš da povučeš horizontalnu crtu po sredini ekrana i Mate 20 Pro će ti ponuditi mogućnost da na ekranu aktiviraš dve aplikacije istovremeno. To je super praktično, na primer, ako želiš da pogledaš video na YouTubu i istovremeno pretražuješ po internetu.

02: Ultra Power Saving Mode / Ultra ušteda baterije

Svi smo se našli u situaciji kada se baterija opasno približavala praznom stanju. Tada nastupa panika i sve što obično želimo jeste da nekako ostanemo dostupni. Ovde pomaže Ultra štednja baterije. Koliko vremena dobijaš u ovom načinu koji ti omogućava pozive, SMS poruke i nekoliko drugih nužnih funkcija, možeš da pogledaš ako odeš u:

Podešavanja > Baterija

Ovde možeš odmah da vidiš za koliko vremena će ti Ultra štednja baterije produžiti dostupnost. Meni, na primer, sistem javlja da sa 68 % baterije mogu da očekujem još 75 sati i 44 minuta odnosno više od tri dana. Ludo!

03: One handed mode / Korisnički interfejs za jednoručnu upotrebu

Sa svakom generacijom dobijamo i malo povećani ekran. To je ove godine još očiglednije sa ekranima koji sežu sve do ivica uređaja. Mate 20 Pro ima čak 6,39 inča veliku dijagonalu ekrana. Sve to zači da je ponekad teško obaviti određene poslove samo jednom rukom. Ovde će dobro doći Korisnički interfejs za jednoručnu upotrebu. Na Mate 20 Pro njemu možeš da pristupiš na dva načina, u zavisnosti od načina koji upotrebljavaš za navigaciju po uređaju. Ako koristiš navigacionu dugmad (trougao, krug i kvadrat na dnu ekrana), samo klizi horizontalno po toj dugmadi (levo ili desno). Slika na ekranu se smanjuje i sada je upravljanje jednom rukom mnogo lakše. Ako koristiš za navigaciju poteze, jednostavno povučeš palcem od jednog od donjih uglova dijagonalno prema unutrašnjosti ekrana. Ako još nemaš uključenu funkciju, uključiš je i prošetaš to:

Podešavanja > Pametna pomoć > UV za jednoručnu upotrebu > Prikaz malog ekrana

04: Gestures / Potezi

Huawei Mate 20 Pro donosi novi način za kretanje po sistemu. Umesto navigacionih dugmadi na dnu ekrana (trougao, krug i kvadrat), sada možeš da uključiš upravljanje potezima odn. gestama. Umesto trougla za pomeranje jedan korak unazad, možeš samo da povučeš od ivice ekrana horizontalno prema unutrašnjosti (kako sa leve, tako i sa desne ivice). Umesto kruga, kojim se vraćaš na domaći ekran, povučeš od dna ekrana prema unutrašnjosti i vratiš se na domaći ekran. Ako ovaj potez zadržiš, pojavljuje se spisak otvorenih aplikacija u pozadini (kvadratić). Ako želiš da uključiš upravljanje potezima, uključuješ ih ovde:

Podešavanje > Sistem > Kretanje po sistemu > Potezi

05: App Twin / Dvojnik programa

Ponekad se nađeš u situaciji u kojoj bi voleo da budeš prijavljen u aplikaciju sa više od jednim nalogom ili bi jednostavno voleo da istu aplikaciju pokreneš dva puta. I ovde ti u pomoć stiže Mate 20 Pro, koji ti omogućava da kreiraš tzv. App Twin (Dvojnika programa). Funkcija je na raspolaganju za ograničeni broj aplikacija, ali među njima je većina aplikacija za društvene medije jer je to jedan od čestih scenarija. Bilo koji da je tvoj razlog za to, funkciji pristupaš preko:

Podešavanja > Aplikacije > Dvojnik programa

Ovde se pojavljuje spisak aplikacija koje su instalirane i podržavaju dvojnika. Izaberi željenu i prati uputstva.

06: Screen recorder / Snimač ekrana

Slikanje slike ekrana odnosno tzv. screenshot je nešto na šta smo se nekako već navikli i verovatno ga često koristimo – pre svega korisnici društvenih mreža i poslovni korisnici. Međutim, ponekad je teško ili čak nemoguće određenu stvar pokazati samo statičkom slikom. Tada u pomoć stiže Snimač ekrana koji je ugrađen u Mate 20 Pro. Stvar deluje tačno tako kao što zvuči: stvara video snimak svega što se dešava na ekranu. Do funkcije se dolazi na tri načina. Prvi: pritisni dugme za povećanje jačine zvuka i dugme za zaključavanje ekrana. Drugi: otvori navigation bar i potraži na vrhu ikonu ispod koje piše Snimač ekrana. Treći: po ekranu dva puta pokucaj sa dva članka.

Kada želiš da prekineš snimanje, dotakni se dugmeta gore levo.

07: Eye comfort / Prijatan za oči

O tome da li hladna plava svetlost sa ekrana mobilnih telefona šteti ciklusu spavanja ili ne, bilo je već mnogo toga ispisano. O tome šta je trenutno prihvaćena hipoteza, možda ne bih trošio reči – ali pomenuo bih sopstveno iskustvo koje je sledeće: upotreba funkcije Prijatan za oči je meni super. Za početak, šta je to uopšte? Kao što sam pomenuo, hladna plava svetlost, je u večernjim satima, malo neprijatna i nelagodna za oči. Ako zanemarimo uticaj na zdravlje, koji jeste ili nije dokazan, činjenica da su topliji tonovi već i evoluciono prijatniji za naše oko. Od svetlosti plamena, sveća i ognjišta pa sve do sijalica sa volframovim vlaknom – naše oči su naviknute na tople boje u večernjim satima. Zato funkcija Prijatatan za oči, boje na ekranu telefona Mate 20 Pro pomera u te tople tonove i gledanje je odmah prijatnije. Probaj sam ako mi ne veruješ. Funkciju možeš da uključiš ako otvoriš fioku sa obaveštenjima i među ikonama gore potražiš onu ispod koje piše Prijatan za oči.
Intenzivnost ovog efekta zatim po želji možeš da prilagođavaš ako prošetaš do sledeće lokacije:

Podešavanje > Ekran > Boja i prijatan za oči > Prijatan za oči

08: Voice wake up / Glasovno buđenje

Podigni ruku ako si ikada izgubio telefon i pri tom je bio ugašen zvuk. Tako ti ni poziv prijatelja na tvoj mobilni ne pomaže. Mate 20 Pro ima rešenje i za to i zove se Glasovno buđenje. Radi se o funkciji koja stalno sluša tvoj glas i na njega se odaziva kada čuje ključnu reč ili grupu reči. Mate 20 Pro ima ugrađenu grupu reči “OK Amy”, za kojom sledi naredba “Where are you?”. Nažalost, još uvek ne razume srpski, zato je potrebno naredbe izdavati na engleskom jeziku. Bilo kako bilo – ako je telefon u blizini i čuo te je, polako će početi da emituje sve glasniji zvuk. Tako će traganje za telefonom biti mnogo lakše. Funkciju ćeš uključiti ako odeš u:

Podešavanja > Pametna pomoć > Govorna kontrola > Glasovno buđenje

Ovde uključiš funkciju, naučiš telefon da prepozna tvoj glas i već je na raspolaganju ranije pomenuti način za traženje telefona.

09: PrivateSpace

Korisnike koji telefon koriste, kako u poslovne, tako i u privatne svrhe, obradovaće funkcija koja se zove PrivateSpace i u praksi vam nudi vrlo jednostavnu funkciju: omogućava vam da imate dva desktopa na svom telefonu. Ne govorim o desktopu koji ima dve ili više strana. Govorim o dva potpuno različita desktopa koja su dostupna, svaki sa svojim otiskom prsta (ili PIN kodom) sa kojim je ekran telefona zaključan. Tako možete kažiprstom leve ruke da dođete na jedan desktop i kažiprstom druge ruke na sasvim drugačiji desktop. Funkcija je super za odvajanje privatnih stvari od poslovnih ili možda za onemogućavanje pristupa svojim ličnim aplikacijama i podacima. Znaš – radoznali prsti i pogledi su posvuda.
PrivateSpace uključuješ ovde:

Podešavanje > Bezbednost i privatnost > PrivateSpace

Ovde uključuješ funkciju i pratiš uputstva.

10: HiVision prevodi

Brzo se desi da se nađeš u neprijatnoj situaciji do koje te dovede jezička barijera. Ovde će ti dobro doći funkcija HiVision koja zna da prevodi reči uživo, skoro u realnom vremenu, zahvaljujući dvema neuronskim procesnim jedinicama koje su deo procesora Kirin 980, koji se krije unutar Mate 20 Pro. Ukratko, radi se o funkciji, koja uz pomoć kamere beleži sliku i na nju aplicira prevode. To znači da uz pomoć augumentovane realnosti možeš da, kroz ekran i kameru na Mate 20 Pro, gledaš kako se reči koje su pred tobom odštampane na neki znak ili natpis, menjaju u nešto razumljivije i čitljivije za tebe. Do funkcije pristupaš kada na domaćem ekranu povučeš od sredine na dole i pojavljuje se pretraživački prostor. Desno, na kraju tog pretraživačkog prostora, nalazi se mala ikona, koja te uz pritisak dovodi na funkciju HiVision. Ovde možeš da izabereš prevode, podesiš jezike i uživaš u prevodima.

0