Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Kako lako sačuvati podatke sa Huawei telefona na kompjuter?

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene maj 28 Pitanja i odgovori

U nekom od ranijih tekstova ovde na forumu smo se bavili pravljenjem rezervne kopije podataka sa telefona tj. kako ih na brz i jednostavan način sačuvati na USB flash memoriju. O pravljenju rezervnih kopija i čuvanju bitnih podataka ne treba posebno trošiti suvišne reči - uvek je svakako zgodna stvar za "na daj bože", ukoliko planirate da menjate software na telefonu, menjate uređaj, vraćate ga na fabrička podešavanja itd. Zlu ne trebalo!

Pored pravljenja rezervne kopije na flash memoriji, jedan od takođe jednostavnijih načina da sačuvate podatke sa svog telefona je prebacivanjem na kućni kompjuter (PC) ili laptop. Kako ćete to obaviti na jednostavan i brz način objasnićemo u sledećem tekstu.

Dakle prvo što treba da uradite je da posetite link: https://consumer.huawei.com/minisite/HiSuite_en/ sa koga ćete skinuti najnoviju verziju HiSuite-a i instalirati ga na vaš PC.

HiSuite je odličan i jednostavam programčić, sa kojim ćete, prilikom povezivanja vašeg Huawei telefona na kompjuter (preko USB kabla), moći da pristupite svim vašim podacima na telefonu, editujete ih, pa čak i da ih zaštite, napravite clone-screen vašeg ekrana i još mnogo toga, no zadržaćemo se trenutno samo na BACKUP opciji tj. pravljenju rezervnih kopija vaših podataka.

Korak 1:
Povezivanje - ovo je najvažniji korak jer morate uraditi sve pažljivo i ispratiti dešavanja na ekranu! Ako ste pravilno povezali vaš Huawei mobilni uređaj za PC (preko priloženog USB kabla koji ste dobili uz telefon), pokrenite HiSuite. Nakon toga dobićete ovakav ekran na kompjuteru:

Ovo znači da sada pogledate svoj telefon. Idite u opcije "Settings" i u "search" polje ukucajte "HDB". Kada ste našli "HDB" opciju, uključite je. Da ne bismo previše stručno zalazili u tematiku reći ćemo samo da je HDB jedna vrsta drajvera koji omogućava vašem kompjuteru tj. HiSuite-u da pristupi vašem telefonu!

Korak 2:
Ukoliko ste obavili prethodni korak kako treba naćićete se u okruženju HiSuite programa:

Sa leve strane ćete videti sličicu vašeg telefona i ono što je trenutno na njemu. Sa desne strane ćete videti sekcije: Contacts, Messages, Pictures, Videos i Apps. Primetićete da imate lak uvid u kvantitativne informacije za svaku od ovih stavki. Takođe, ispod njih je grafički prikazano zauzeće interne memorije vašeg telefona.

U dnu ekrana uočavate četiri za nas trenutno bitne stavke a to su: Back Up, Restore, Update i System Recovery. Ono što je za nas trenutno bitno su Back Up i Restore. Kliknite na opciju Back-Up:

VAŽNO - Ni po koju cenu nemojte se "igrati" sa opcijama Update ili System Recovery "na svoju ruku" - može doći do gubitka podataka!

Korak 3:
Selekcija podataka i pravljenje rezervne kopije - sada se nalazite u Back Up sekciji HiSuite-a. Ono što je sjajna stvar je da možete do "tačnina" odabrati šta tačno želite da sačuvate na kompjuter (štikliranjem ili odštikliranjem "plavih kružića"). Naravno, možete odabrati i sve iz telefona samo obratite pažnju koliko slobodnog prostora imate na HDD-u vašeg kompjutera. Kada smo već kod toga HiSuite po "defaultu" ima svoju Back Up putanju gde se čuvaju vaši podaci, a vi je naravno možete promeniti na jednostavan način (pogledaj sliku):

PREPORUKA - Mi vam svakako savetujemo da ili napravite poseban folder ("fasciklu") za backup ili ga sačuvajte negde gde vam je opšte poznato, prosto da ne bi ste posle gubili vreme tražeći backup fajl)

Nakon odabira željene putanje samo vam ostaje da odaberete šta želite da sačuvate tj. od kojih podataka želite da napravite rezervnu kopiju. U našem slučaju to su bili samo kontakti pa smo samo to i odabrali - ostale stavke, poput poruka, dnevnika poziva, slika, video snimka, aplikacija, dokumenata i sistemskih podataka smo prosto "odštiklirali" (klikom na plave kružiće). Ono što opciono možete da odaberete je da pravite rezervne kopije sa enkripcijom tj. sa šifrom - to znači da prilikom restore-a (povraćaja) podataka jedino onaj ko zna šifru može da vrati podatke. Zbog jednostavnosti, mi smo ovu opciju odštiklirali, nismo radili "šifrovani" backup, ali u svakom slučaju ako želite maksimalnu bezbednost prilikom pravljenja rezervne kopije nije na odmet da ostavite ovu opciju štikliranu. Ako ste do sada sve uradili kako treba kliknite na "Back UP" taster na dnu ekrana.

Pravljenje rezervne kopije je gotovo:

VAŽNO - Ukoliko ste odabrali šifrovani backup ("encrypt with password" opcija je ostala štiklirana) obavezno se potrudite da zapamtite šifru koju ste kreirali! Ukoliko je zaboravite može doći do gubitka rezervne kopije - tj. nećete moći da vratite podatke (barem ne tako lako)!

Korak 4:
Restore ili povraćaj podataka - Do sada bi Backup već trebalo da je napravljen i sačuvan na putanji koju ste odredili u prethodnom koraku. Backup (rezervna kopija) će biti sačuvana u obliku jednog fajla koji će sadržati datum, vreme i model telefona sa kojeg je napravljena rezervna kopija. Ovo je zgodno ukoliko imate više rezervnih kopija pravljenih u različitim razdobljima ili ukoliko imate različite uređaje sa kojih pravite rezervne kopije.
Prilikom povraćaja podataka ( pogledaj sliku u "Koraku 1") umesto "Back Up" opcije na glavnom ekranu HiSuite-a samo odabirate opciju "Restore". Putanja do "Restore" fajla bi trebalo da je ista kao i prilikom pravljenja "Back Up"-a kako bi HiSuite pronašao backup fajl. Selekcijom fajla možete birati šta želite da povratite, u našem slučaju su u pitanju bili samo kontakti pa smo samo njih i selektovali. Klikom na "Restore" taster u dnu ekrana vraćate podatke na mobilni uređaj.

I to je to - upravo ste napravili rezervnu kopiju podataka sa vašeg telefona! Ukoliko vam se dopao tekst ili imate još neki komentar slobodno pišite!

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći ukolko želite da na brz i jednostavan način sačuvate najbitnije podatke sa vašeg Huawei telefona na PC.

Ugodan dan vam želi
Marko i tim Huawei foruma

Tagovano:
0