Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Ovako možeš da vloguješ samo telefonom

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Da je vlogovanje poslednjih godina u strmom porastu, ustaljena je činjenica i u to nema sumnje. Mnogo ljudi sa interesovanjem prati život vlogera širom sveta i tako se i kod nas pojavilo interesovanje, kako za gledanje, tako i za kreiranje vlogova.

Uprkos tome, kreiranje video sadržaja još uvek važi za izuzetno zahtevan tehnički posao. Priprema ideje i scenarija, snimanje video materijala, uređivanje video materijala, biranje muzičke podloge i na kraju, objavljivanje konačnog proizvoda. Sve to predstavlja veliki zalogaj za mnoge koji bi želeli da kreiraju vlogove i verujem da na kraju to mnogima i oduzme entuzijazam koji je potreban da bi se uopšte prihvatili vlogovanja.

A šta ako ti kažem da imaš sve što ti treba za vlogovanje već sada, u svom džepu? Ne, ozbiljno. U džepu imaš sigurno pametni telefon. To je sve što ti treba da nastane ceo vlog. Od pripreme scenarija, istraživanja, uređivanja i objavljivanja. Pročitaj ovaj zapis i zatim pogledaj 20. #TechGenius video, gde je celokupni postupak i prikazan.

Scenario i istraživanje

Ukoliko u vlogu nije nešto čime u potpunosti vladaš, potrebno je prvo stvar istražiti. Naravno, s telefonom je to jednostavno. Google je tvoj prijatelj i kada imaš dovoljno materijala, pametno je latiti se okvirnog scenarija. Razmisli o čemu će biti reči i probaj da nađeš različite relevantne lokacije gde možeš da ispričaš deo priče. Ako se radi o vlogu koji nastaje tokom tvoje svakodnevnice i spontano, to će već ionako doći samo od sebe.
Snimanje

Sada imaš ideju i scenario i treba početi sa snimanjem. Naravno da je dobar telefon sa dobrom kamerom aposlutna prednosti i Huawei P20 Pro i pre svega Mate 20 Pro su trenutno top izbor za takve podvige. Inače, ionako skoro svaki telefon snima FullHD snimke i to je sve što ti treba. Na snimanju ćeš pomoći sebi nekakvim selfie stickom, kako bi u objektiv lakše obuhvatio više svoje okoline. Huawei nudi jednu super stvar koja u jednom proizvodu pruža selfie stick i tronožni stalak. To je za početak sve što ti treba da malo nadogradiš svoje snimanje.

Razmisli o zanimljivim uglovima, zanimljivim lokacijama i pre svega pred kamerom probaj da ostaneš opušten i prirodan. Znam, to je teže uraditi nego reći, ali s praksom, doći će i to.

Uređivanje

Iako je možda bilo jasno da telefonom može da se snima i da se traže informacije, mnogi zapnu kod uređivanja. Ovde svako odmah pomisli na kompjuter, ali to je sasvim nepotrebno. U Sloveniji je to vrlo plastično pokazao Ciril Komotar, koji još od samog početka, snima i uređuje svoje vlogove na telefonu – konkretno, trenutno koristi, kako P20 Pro, tako i Mate 20 Pro. Poznato je da za uređivanje svojih vlogova koristi aplikaciju VivaVideo Pro, jer mu ona omogućava izuzetno precizno rezanje snimaka. Slabost ove aplikacije je što ona ne omogućava izvoženje kod rezolucije FullHD (1080p), već samo kod HD (720p).

Lično mi se u poslednje vreme najviše dopada aplikacija InShot, jer ima ugrađenu muzičku biblioteku, što mi dosta olakšava uređivanje.

Još jedna dobra aplikacija je Adobe Clip, koja omogućava automatsku funkciju Smart Volume. Ideja je u tome da aplikacija sama detektuje kada je na tvom snimku prisutan zvuk i automatski utišava podloženu muziku.
Svaka od aplikacija ima svoje prednost i mane, zato je konačni izbor na tebi – ni sa jednom od njih nećeš pogrešiti.

Muzička podloga

Muzika je izuzetno važan deo video sadržaja i mnogi joj ne poklanjaju dovoljno pažnje. Ukoliko se ne odlučiš za InShot, muziku treba potražiti na internetu, pri čemu treba paziti na autorska prava. Ovde YouTube ima prikladno rešenje jer nudi sopstvenu muzičku biblioteku za kreatore. Osim muzike, pruža i biblioteku zvučnih efekata. Muziku i efekte naći ćeš na ovoj adresi.

Objavljivanje

Sada imaš svoj prvi vlog, čestitam. Čeka te još samo objava. Ovde imaš dve mogućnost: Facebook i YouTube. O tome šta je prikladnije za tebe, tema je za drugi put. U oba slučaja, konačni video možeš da postaviš na internet uz pomoć telefona (preporučujem da se pre toga povežeš na mrežu WiFi, da ne bi trošio mobilne podatke). Facebook, kao i YouTube omogućavaju postavljanje preko zvaničnih aplikacija. Postavi svoj video i podeli ga sa ogromnom publikom na internetu.

Čestitam, sada možeš sebe da nazoveš vlogerom:).

0