Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Mate 20 Pro – najsvestranija kamera

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Koja kamera odnosno fotoaparat je najbolji? Ako ti se sada po glavi motaju imena skupih DSLR kamera, varaš se. Postavi isto pitanje bilo kom fotografu i velika je verovatnoća da će ti odgovoriti sledeće: “Najbolji fotoaparat je onaj koji imaš sa sobom”.

I to je suština ovog teksta. Naravno da postoje fotoaparati koji prave tehnički savršene fotografije. Ali, to je oprema koja je skupa i kabasta za nošenje i zato mnogo puta ostane kod kuće kad izlaziš napolje sa nekim drugim ciljem koji nije fotografisanje. Upravo zbog toga su pametni telefoni postali najpopularniji fotografski alat, kako za potpune amatere, tako i za napredne fotografe u trenucima kada sa sobom ne nose tešku opremu.
To nas vodi do novajlije koju je Huawei nedavno predstavio – Huawei Mate 20 Pro. Kao što je sada već uobičajeno, i novi flagship na zadnjoj strain ima tri kamere. Međutim, za razliku od modela P20 Pro, postavljene su u novoj konfiguraciji. Umesto monohromatskog senzora, Mate 20 Pro je dobio sasvim novi senzor pred kojim se nalazi ultra širokougaoni objektiv. To znači da se raspon žižnih daljina raširio i moguće je praviti fotografije koje sa P20 Pro jednostavno nije.

Ultra široki ugao

Kod ultra širokog ugla, korisnici sada imaju mogućnost obuhvatanja mnogo većeg vidnog polja. Zašto je to važno? Pre svega zato jer će sada do svojih pet minuta doći i korisnici koji vole da fotografišu pejzaže, arhitekturu ili tesne unutrašnje prostore. Naime, ultra široki ugao obuhvata približno 107° vidnog ugla što je mnogo bliže ljudskom vidnom polju. Osim toga, sada više nema potrebe da idete unazad da biste obuhvatili celu veličinu pejzaža pred vama ili velike katedrale. I unutrašnjosti veličanstvenih prostora kao što su katedrale i galerije sada zažive u sasvim novom svetlu. Naime, fotografije ultra širokog ugla stvarno obuhvataju veličinu takvih velikih prostora. Sa druge strane, u tesnim barovima uz pomoć nove kamere lakše obuhvatate celo društvo za stolom.

Još jedno područje gde je ultra široki ugao neizmerno popularan su razne sportske aktivnosti gde se sada zaista možete približiti dešavanju i istovremeno uhvatiti još uvek celokupno dešavanje. Ako ne znate o čemu pričam, pogledajte neku galeriju slika ili video kompilaciju koja je nastala u nekom skejt parku ili tokom skijanja.

Makro fotografija

Još jedna dobrodošla osobina širokougaonih objektiva je njihov kapacitet oštrenja bližih predmeta. Do sada smo bili kod takozvane makro fotografije ograničeni na razdaljinu od 5 cm što je često premalo za stvarno dobre makro fotke. Uz pomoć ultra širokougaonog objektiva na Mate 20 Pro, sada se ova razdaljina prepolovila. Fotografije malih predmeta, insekata, cvetova, plodova i drugih tekstura, sa razdaljine 2,5 cm je nešto sasvim drugačije. Tako do svojih pet minuta dolaze i ljubitelji makro fotografije.

Normalni ugao

Naravno da je na zadnjoj strani uvek prisutan i objektiv koji obuhvata normalni ugao, ono na šta ste verovatno navikli na svom pametnom telefonu. Ovde se nešto mnogo nije promenilo, osim opšteg napretka u kvalitetu napravljene fotografije. Radi se o vidnom uglu, na koji smo najviše navikli i nekako je najbolji kompromis, koji nas prati od prve kamere na pametnom telefonu. Međutim, u slučaju Mate 20 Pro, to nije više samo kompromis već samo još jedna od mogućnosti.

Zoom

Zatim je tu i 3× optički zoom, koji znamo još od Huawei P20 Pro. Iako je već neko vreme moguće sa dva prsta raširiti sliku na ekranu tokom fotografisanja na pametnim telefonima, kvalitet tih slika je na kraju obično slabiji. Razlog za to je sasvim jednostavan: klasično zumiranje na telefonima nije ništa drugo, nego rezanje i rastezanje slike koju pravi kamera. Pošto je fotografija sastavljena od mreže piksela, telefon jednostavno ne zna šta se nalazi među dve susedne tačke (odn. piksla). Zbog toga su takve fotografije meke, odnosno izgledaju zamagljeno.

Mate 20 Pro na zadnjoj strain ima postavljen objektiv, koji zapravo omogućava optičko uvećanje – kao kad gledamo kroz dvogled. To znači da senzor obuhvata ovu sliku u punom kvalitetu. To je dobro posebno u situacijama gde se fizički ne možete približiti – praćenje koncerata i priredbi, i u slučajevima kada je pred vama fizička prepreka koja vam onemogućava približavanje.

Nadogradnja toga je hibridno uvećanje koje vam pruža 5× uvećanje. Ovde se radi o kombinaciji optičkog i ranije pomenutog digitalnog uvećanja koje se uz pomoć pametnih algoritama brine da kvalitet napravljene fotografije bude još uvek prihvatljiv.

Svestrani

Od makro fotografije, preko širokougaone i normalne, pa sve do 3× odn. 5× uvećanja – Mate 20 Pro dokazuje da je spreman na baš svaku situaciju i odmah pruža najsvestranije fotografsko iskustvo. Dok je ovaj švajcarski fotografski nožić u tvom džepu, možeš biti siguran da nema situacije kojoj nisi dorastao. Lično mi se još uvek najviše dopada novi ultra širokougaoni objektiv koji mi omogućava da u jedan kadar stavim sve što vidim i tako obuhvatim savršeno sećanje, zamrznuto u privlačnoj fotografiji.

0