Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Kako lako sačuvati podatke sa Huawei telefona na Cloud?

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene maj 28 Pitanja i odgovori

Napraviti rezervnu kopiju podataka sa telefona možemo lako uraditi na mnogo načina, a mi smo već pisali kako to možete izvesti prebacivanjem na kompjuter: https://huaweiforum.rs/discussion/24/kako-lako-sacuvati-podatke-sa-huawei-telefona-na-kompjuter#latest ili na USB flash memoriju (SD karticu): https://huaweiforum.rs/discussion/20/kako-lako-sacuvati-podatke-sa-huawei-telefona-na-usb-flash-drajv#latest. Ipak u brojnim slučajevima kada je Internet lako dostupan (bilo preko WiFi-ja ili mobilne mreže) možda najednostavniji metod je prebacivanje podataka na Cloud.

Šta je zapravo Cloud? Da ne bi smo ulazili previše u tematiku, (jer je preobimna i prestručna za jedan kraći tekst uz kafu ;)) rećićemo samo to da je to jedan od trenutno najsigurnijih metoda čuvanja vaših podataka. Zapravo vaši podaci su smešteni na udaljenim serverima (često više njih) gde se nalaze pod strogim metodama enkripcije (šifrovanja) i drugih vrsta skupih elektronskih zaštita koje prosečan korisnik ne može - niti želi da priušti u "kućnim uslovima". Cloud je zapravo jedna vrsta "Internet banke podataka" - kao što banke čuvaju vaš novac, tako i Cloud čuva vaše podatke (da znamo šta ćete reći - i krađe su moguće, ali mnogo mnogo ređe nego u bankama ;)) Zapravo veće su šanse da vam neko ukrade kompjuter, USB memoriju sa podacima ili čak sam telefon nego da vam se nešto desi sa podacima na Cloud serveru! :)

Inače svi noviji Huawei telefoni poseduju opciju Cloud backup-a, a ova opcija je od skoro dostupna i u našoj zemlji. Mi ćemo vam u narednom tekstu objasniti kako da na lak i jednostavam način podesite vaš telefon za Cloud backup. Jedino što treba da uradite za početak je da kreirate vaš HuaweiID - pa da krenemo redom:

Korak 1

Idite u opciju "Settings" (Podešavanja) telefona i odaberite opciju "Account center" (prva sa gornje strane).

Korak 2

Nakon toga idite u stavku "Accounts" (Nalozi).

Korak 3

U ovom koraku je jako VAŽNO da kreirate tj. registrujete nov nalog sa vašim brojem telefona ili mejlom (možete i sa obe varijante kao potpisnik ovih redova). Prilikom kreiranja stićiće vam potvrda (verifikacioni kod) na telefon (kao SMS poruka) ili kao e-mail poruka u zavisnosti za šta ste vezali nalog. Upisivanjem ovog koda u telefon potvrđujete vaš nalog.

Korak 4

Ukoliko ste do sada uradili sve kako treba, vratite se na prethodni ekran i odaberite "Cloud" opciju pod stavkom "Huawei services".

Korak 5

Sada se nalazite u delu gde možete videti koliko imate raspoloživog prostora na Cloud-u i stavke koje želite da prebacite na cloud (galeriju, kontakte, kalendar, podešavanja WiFi mreže itd.).

OBRATITE PAŽNJU - Trenutno je dostupno 5GB prostora što je sasvim dovoljno za neke vama važne podatke poput kontakata, podešavanja aplikacija, beleški i sl. Međutim ukoliko volite puno da fotografišete ili da pravite video klipove teško da će vam ovo biti dovoljno prostora. U tom slučaju možete da dokupite prostor do 50, 200 ili čak do 2048 GB!!! Cena za paket od 50GB je oko 1$ mesečno što i nije skupo ako uzmemo u obzir koliko nama naši podaci vrede. Imajte na umu da opcija plaćanja za proširenje prostora još ne postoji za Srbiju, ali svakako se nadamo da će uskoro i ona biti dostupna.

Korak 6

Na ovom ekranu imate mogućnost odabira automatskog backup-a (prvi klizač na gornjem delu ekrana), kada se telefon puni tj. kada je u dometu WiFi mreže. Ukoliko je ova opcija isključena backup ćete morati da pravite manuelno pa vam savetujemo da ostane "čekirana", jer nećete razmišljati o tome, a telefon će automatski praviti rezervne kopije kada god je u mogućnosti. Ukoliko do sada to niste uradili ostaje vam samo da kliknete na opciju "Back up".

Korak 7

Ukoliko ste odabrali stavke koje želite da sačuvate i do sada uradili sve kako treba vaša rezervna kopija će brzo biti sačuvana.

I to je to - vaš telefon je spreman za "Oblačni" backup, tako da se više nikada nećete naći u situaciji da vaši bitni podaci budu izgubljeni. Naravno uvek možete kombinovati Cloud backup sa backup-om na kompjuter ili memoriju, pogotovo ako imate za vas jako važne podatke u telefonu!

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći ukolko želite da na brz i jednostavan način sačuvate najbitnije podatke sa vašeg Huawei telefona na Cloud.

Ugodan dan vam želi
Marko i tim Huawei foruma

Tagovano:
0