Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Huawei Watch 2

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene januar 31 Ostali proizvodi

Pre 5 godina sam imao prilike da se susretnem sa prvim "pametnim satovima" koji su se pojavili na našem tržištu i testiram ih. Koliko je pola decenije ogroman period u svetu mobilnih tehnologija, koje napreduju iz dana u dan govori i nova druga verzija Huawei Watch-a. Huawei mi je ustupio na korišćenje Watch 2 na nekoliko dana pa sam iz prve ruke imao prilike da se uverim u njegove kvalitete. Mogu slobodno da kažem da je Watch 2 sa dizajnom i performansama stao rame uz rame sa konkurencijom. No da krenemo redom.

DIZAJN

Prvi utisak prilikom korišćenja Watch 2 mi je bio kao da koristim neki bolji Casio sportski model sata. Jako je lagan, sa svojih 40g vrlo brzo sam se navikao na njegovu težinu tj. odsustvo iste. Sat je izrađen od kvalitetnog polikarbonata, pa deluje čvrsto i kvalitetno. Sa strane se mogu uočiti samo dva tastera, nisu rotirajući već na "klik" - po default-u gornji je on/off a donji je prečica za aktivnosti (trčanje, bicikl, džogiranje, plivanje, teretana...), naravno funkcija ovih tastera se može promeniti iz opcija. Kada sam okrenuo sat sa donje strane sam uočio čak sedam senzora!

Naravno senzori su tu kako bi što preciznije izmerili otkucaje srca, pokrete ruke, temperaturu, pritisak, znojenje itd. Imajte na umu da bi senzori bolje funkcionisali sat morat lepo da bude "priljubljen" na ruku, ja sam ga lepo zategao preko silikonske narukvice, što mi nije smetalo ni posle višednevnog korišćenja. Inače narukvica se može skinuti i zameniti sa drugom kompatibilnom 20mm narukvicom, druge boje ili materijala. Postoji i 4G model Watch-a 2 koji prilikom skidanja narukvice otkriva slot za SIM karticu, ipak meni je na test zapao model bez SIM kartice pa sam ga preko Bluetooth-a vezao za svoj telefon - Mate 10 Pro. Ukoliko narukvicu zamenite sa kožnom, sat se ne mora koristiti samo za sportske aktivnosti, već se opušteno može nositi i uz neko odelo recimo.

KORIŠĆENJE I TESTIRANJE

Prilikom prvog uključivanja sat će tražiti da se poveže na vaš Huawei telefon na kojem morate da instalirate Huawei Wear. Povezivanje se vrši preko Bluetooth veze i jednom kada se telefon sinhronizuje sa satom na njemu ćete moći da instalirate raznolike aplikacije napravljenje samo za njega, takođe ćete moći da ga koristite za dolazne i odlazne pozive, odbijanje poziva ili čitanje poruka - jako dobra stvar ako vozite, ili ste na sastanku, zapravo u bilo kojoj situaciji u kojoj su mi ruke bile zauzete (dok vozim bajs recimo) ovo se pokazalo kao jako jako korisna opcija! :wink: Prilikom slušanja muzike shvatio sam da ne moram da vadim telefon iz džepa da bih promenio pesmu, samo par tipkanja po satu i to je to! :wink: Kad spomenuh muziku da kažem da sat poseduje i svoju internu memoriju (4GB) na koju možete opušteno staviti par stotinak pesama u MP3 formatu pa prilikom sportskih aktivnosti telefon možete slobodno ostaviti kući - bluetooth sluške na uške i sat je sve od gadzeta koji će vam trebati!

Ipak ono glavno je da će sat meriti sve vaše aktivnosti, bilo da se šetate, trčite, penjete ili se iznervirate - daće vam neophodnu povratnu informaciju šta da uradite ("sedi odmori i izbroj do deset" :smile: ) Šalu na stranu, zaista sat možete tako podesiti da vam bude mali pomoćnik u nekim svakodnevnim situacijama u kojima je telefon suvišan. A kako se Watch 2 oslanja na najnoviji Android Wear 2.0 software, tako ga i možete povezati na bilo koji drugi Android ili iOS kompatibilni telefon. Zaobljen AMOLED ekran (od 1,2" rezolucije 390 x 390) ima odličnu sliku čak i prilikom toplog sunčanog dana, a naravno osvetljenje ekrana se može promeniti. Ja sam ga podesio da se uključuje samo kada pogledam ekran ili kada uradim određeni pokret rukom. Adaptivno osvetljenje će prilagoditi osvetljenost ekrana u zavisnosti od spoljašnjeg svetla što takođe utiče na štednju baterije. Inače ja sam Watch 2 koristio uglavnom prilikom šetnji, trčanja i vožnje bajsem i merio potrošnju kalorija, pređene kilometre, srednju brzinu, elevaciju i sl. U sat sam ubacio neke svoje osnovne parametre o visini, težini i ciljevima (da budem ko Švarci :wink: ) Što se tiče sporta, mogu da kažem da sam srednje aktivan, koliko mi vreme dozvoljava - moje aktivnosti su čisto rekreativne prirode, a to je uglavnom vožnja bicikla, teretana i plivanje.

Prilikom vožnje bajsa sat mi je vibrirao na ruci kada sam prelazio određenu kilometražu i sam mi dao obaveštenje o idealnoj brzini i minutaži koju treba da dostignem kako bih bio u idealnom režimu "sagorevanja masti" kao i o pauzama koje moram da pravim! :smiley: Sjajno! Na žalost nisam stigao da ga isprobam u teretani jer po specifikacijama sat može da razlikuje trčanje po traci od pravog trčanja, kao i vožnju sobnog bicikla u odnosu na pravi! Kako je Watch 2 uradjen po IP68 standardu, tako se može koristiti i na bazenu (moru) prilikom plivanja - do dubine 1,5m u trajanju do 30 min.

PERFORMANSE I SOFTWARE

Prilikom intenzivnog korišćenja i testiranja nisam primetio neka ozbiljnija usporenja ili bagove. Watch 2 je radio podmazano "kao sat" :smiley: Aplikacije sam otvarao, isntalirao i brisao, jednom se samo zabagovao, ali je u pitanju bila 3rd party aplikacija što nije neuobičajno (Deezer). Resetovanje tj. ponovo pokretanje je rešilo problem.

"Lica" na satu možete menjati jednostavnim prevlačenjem sa leve na desno - ja sam uglavnom držao analogna "lica" (skinove) mada lepo mu stoje i digitalna. Uvek na ekranu imate osnovne informacije o onome šta ste podesili da se vidi, bilo da su to utrošene kalorije, zakazani sastanci u kalendaru, trenutna sportska aktivnost kojom se bavite, vremenska prognoza, vreme izlaska i zalaska sunca, faze meseca itd...

Sat poseduje i NFC senzor koji možete da koristite za plaćanje recimo u prodavnicama u kojima postoje bezkontaktni terminali za plaćanje, kao i poništavanje BUS plus-a recimo - koliko je to moguće u našoj zemlji nisam uspeo da proverim, iskreno voleo bih kada bi bilo ostvarivo. GPS senzor sam pokrenuo da bih testirao geo-lokaciju, Watch 2 koristi Google mape iz telefona koje mogu da se kopiraju kao offline mape u sat, mada bih ozbiljniju navigaciju ipak ostavio za telefon. Na Watch-u 2 navigacija je itekako upotrebljiva za trčanje na trim stazi, vožnju bajsa ili rolera npr.

Što se baterije tiče, uz umereno korišćenje meni je izdržala gotovo dva dana - ono što mi se dopalo je "Watch mode" u kojem pametni sat postaje samo - sat - zapravo imate samo sat i broj koraka. Dobra opcija ako ste otputovali negde, a zaboravili punjač jer u ovom modu sat može da izvuče i do dve nedelje sa jednim punjenjem!

ZAKLJUČAK

Mislim da je nekoliko dana malo da se isprobaju sve funkcije i opcije koje donosi Huawei Watch 2. Jedno je sigurno - uz njega sam manje vadio mobilni telefon iz džepa, a mala vibracija i "cim" na ruci su mi bili veliki podsetnik i motivator da se bavim aktivnostima kojima ću voditi zdraviji i aktivniji život :blush: Trenutna cena Huawei Watch 2 je možda i dalje prevelika za korisnike na našem podneblju, ali u iščekivanju treće verzije Watch-a imam čudan osećaj na ruci na mestu na kojem je bio Huawei Watch 2, kao da mi nedostaje "nešto"... :smile:

Ukoliko vam se tekst dopao slobodno komentarišite, share-ujte i naravno ne zaboravite da kliknete na Like!

P.S. Fotografije Huawei Watch-a 2 su napravljene pomoću Huawei Mate 10 Pro mobilnog telefona

Tagovano:
0