Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Kako produžiti trajanje baterije?

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene avgust 2018. Pitanja i odgovori

Autonomija pametnih telefona danas je jedan od najvećih "problema" sa kojima se korisnici susreću. Sa porastom ekrana, mogućnosti, performansi i procesorske snage, porasla je i potreba za energijom. No, kako bi u isto vreme telefon bio dovoljno praktičan u pogledu dimenzija i težine, ugrađena baterija na većini pametnih telefona omogućiće prosečan rad na uređaju od jednog ili eventualno dva dana. Naravno, svi bismo želeli da vreme rada uređaja na bateriji bude duže, no koliko se zaista trudimo i pazimo na potrošnju baterije? Većina će odgovoriti, vrlo malo. Stoga, donosim vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da rad vašeg Huawei pametnog telefona bude što duži.

1. Rešite se nepotrebnih stvari

Ako krenemo u šetnju, logično većina nas ostavit će nepotrebne stvari kući. Sigurno nam neće pasti na pamet opteretiti se u šetnji nebitnim stvarima i otežati sebi takve trenutke opuštanja, rekreacije i uživanja u prirodi. Zašto onda na isti način ne gledamo na aplikacije na pametnom telefonu? Iako same aplikacije nisu fizički opipljive (na kraju krajeva kao ni količina punjenja baterije), to ne znači da više ili manje aplikacija na telefonu neće trošiti bateriju isto. Naime, gotovo većina današnjih aplikacija sprovodi neke radnje čak i kada nismo unutar same aplikacije, poput sinhronizacije, provere ažuriranja, i slično. Svaka radnja aplikacije traži određenu procesorsku snagu, a sam hardver telefona određeni kapacitet baterije. Što je više aplikacija, to je kraće trajanje baterije. Stoga, moj savet je - rešite se svega nepotrebnog. U najboljem slučaju aplikacije koje ne koristite deinstalirajte, a one koje ipak koristite, proverite u podešavanjima telefona koliko resursa troše. To možete uraditi pod stavkom "podešavanja" (Settings), potom "baterija" (Battery), pa "potrošnja baterije" (Battery usage). U podešavanjima vašeg Huawei pametnog telefona možete i ograničiti rad aplikacijama u pozadini. To ćete napraviti pod menijem "pokretanje aplikacije" (Launch) - pogledaj galeriju slika ispod.

VAŽNO: Ovde morate voditi računa da neke od komunikacionih aplikacija ipak moraju ostati aktivne jer u suprotnom neće raditi (na primer aplikacija kao Viber ili WhatsApp).

2. Režim za uštedu energije

Huawei pametni telefoni donose i podršku rada za telefon nazvanu Način rada za uštedu energije. Ovaj način aktivira ćemo pod "podešavanjima" (Settings), potom "baterija" (Battery) te u meniju označiti "način rada za uštedu energije" (Power saving mode). Spomenuti način onemogućiće rad većini aplikacija u pozadini i za vreme kada je ekran ugašen, te tako omogućiti drastično povećanje autonomije, odnosno trajanje baterije. Skok u vremenu trajanja baterije na primeru našeg P20 je čak preko 50%! Međutim, kao i kod ručnog onemogućavanja aplikacija, vodite računa da aktivacijom ovog načina rada neke aplikacije možda neće raditi kako treba. Takođe, u meniju ćete uočiti i "režim ultra jake uštede energije" (Ultra power saving mode). Ovo je svojevrsni spas ako ste negde otputovali, a zaboravili ste punjač. Naime, ovaj način ostaviće vam aktivne elementarne funkcije telefona, poput razgovora, poruka, budilnika, no iako će drastično ograničiti način korišćenja i funkcije telefona, omogućiće zapanjujuće vreme autonomije. Na našem primeru ono je procenjeno čak na 13 dana! Zgodno je znati da postoje ovakvi načini rada, ako zatreba produženu autonomiju, a daleko ste od punjača.

3. Isključite nepotrebno povezivanje

Većina nas danas na pametnom telefonu koristi mobilne podatke, Wi-Fi povezivanje, Bluetooth, NFC, GPS navigaciju. Međutim, sve ove mogućnosti povezivanja značajno smanjuju trajanje baterije. Probajte jedan dan koristiti telefon bez povezivanja i uvidećete koliko zapravo resursa traže sve ove mogućnosti. Naravno, većini nas one su potrebne, i to je u redu, no ako ih ne koristite, ne budite lenji da ih pogasite. Jednostavno prevucite prstom traku sa postavkama i ugasite sve ono što vam u datom trenutku nije potrebno. Baterija će vam biti zahvalna i odužit će vam se dužim trajanjem.

4. Brinite se o telefonu

Naš poslednji savet je povremeno se brinuti o telefonu. Izlaganje visokim ili izuzetno niskim temperaturama nepovoljno utiče na bateriju, stoga pripazite gde i kako ostavljate vaš Huawei pametni telefon. Takođe, koristite samo originalni Huawei punjač jer on će najbolje odgovarati uz vaš Huawei telefon.

Ovo su neki od saveta koji nam pomažu produžiti autonomiju na bateriji. Imate li vi neki savet? Kakva su vaša iskustva? Slobodno pišite, šerujte i naravno kliknite na like ukoliko vam je tekst pomogao!

Ugodan dan želi vam
Marko i tim Huawei foruma

Tagovano:
2