Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Tablet ili laptop?

Huawei AdminHuawei Admin
unete izmene avgust 2018. Blog

Nedavno me je prijatelj pitao šta bih mu preporučio da kupi: tablet ili laptop u istom cenovnom rangu. Iako je odgovor ovde u suštini vrlo kratak i jasan, možda je dobro da malo detaljnije pogledamo kako se pravilno odlučiti.

Najbolje bi bilo da odmah na početku raščistimo: tablet je bolji za praćenje sadržaja, a laptop za ozbiljniji rad. Zato je tablet neuporedivo bolji izbor ako putujete na more i treba vam uređaj na kome ćete moći da gledate i slušate sadržaje i obavljate manje zahtevne poslove. Međutim, i to se polako menja, ali da krenemo lepo po redu.

Ukoliko govorimo o cenovno pristupačnim laptopovima, cena se kreće oko 400 €. U ovom cenovnom razredu, laptopovi su u suštini vrlo bazični. Ukoliko sam kapacitet ne predstavlja tako visoki prioritet, u poređenju sa tabletom istog cenovnog razreda vrlo brzo počinju da se pokazuju razlike.

Već u samom kvalitetu izrade, nisko cenovni laptopovi ne mogu da se uporede sa tabletima koji su obično odeveni u metalno kućište dok kod laptopova još uvek vlada prilično jeftina plastika – sve je to OK dok stvari u ruke ne dobiju talentovana deca. Međutim, do glavne razlike dolazi u ekranima koji su u takvim laptopovima obično zaista loši: od niske rezolucije do TN panela sa bledim bojama i lošim osvetljenjem. Sa druge strane, tableti kao što je Huawei MediaPad M5, donose svetle ekrane sa visokom rezolucijom i živim bojama, koje su posledica IPS ekrana ugrađenog u MediaPad M5.

Za praćenje sadržaja, MediaPad M5 je tako više nego odličan izbor. I 4 stereo zvučnici koje su za M5 pripremili u poznatoj firmi Harman Kardon, više su nego prikladni za slušanje muzike ili gledanje video sadržaja. Za decu je tablet idealan uređaj za gledanje crtanih filmova dok na moru čekate u apartmanu da se temperature spuste na blagotvorniji nivo.

Tablet je dakle neuporedivo bolji izbor za praćenje sadržaja, nego što su to laptopovi. Pored bolje prenosivosti, tablet je i mnogo jednostavniji za upotrebu jer uz pomoć namenskih aplikacija lakše pratite sadržaje na YouTubu i Netflixu ili slušate muziku na uslugama za “streaming” muziku kao što su Google Play Music i Deezer.
Pošto na moru obično na laptopu ne obavljate ozbiljniji posao, tablet je sasvim dovoljan za odgovaranje na e-poštu i praćenje druge komunikacije. I kakvu datoteku sa tekstom ili prezentaciju možete bez problema urediti ili kreirati na tabletu. Za ozbiljniji posao je ipak možda bolje upotrebiti laptop.

Uprkos tome se i ova granica brzo briše i tableti danas mogu pokrenuti sasvim bez problema istovremeno dve aplikacije na ekranu – i M5 nije nikakav izuzetak u tom pogledu. Ovakav multitasking je vrlo prikladan, bilo da se radi o gledanju YouTube snimka dok pretražuješ Facebook ili za kreiranje tekstovne datoteke dok na internetu tražiš odgovarajuće izvore. Multitasking daje mogućnost korisniku da mnogo bolje iskoristi uređaj.
Prilikom kreativnog rada, tablet je mnogo bolji u jednom važnom aspektu: fotoaparat. Sačekaj pre nego što udahneš: znam da je fotografisanje tabletom jedna od bizarnijih stvari koje možeš da vidiš u javnosti, ali i ovde su se stvari značajno promenile. Dok sediš na plaži, MediaPad M5 će se pristojno pokazati u ulozi fotoaparata. Sa 13 MP velikim detektorom na zadnjoj strani sasvim je pristojna alatka za pravljenje fotografija i u trenutku kada je tablet u ruci i nema vremena za razmišljanje, najbolji je aparat onaj koji imaš pri ruci.

Ukoliko već imaš uređaj koji za punjenje koristi USB-C kabel, prilikom izleta na more sa sobom ćeš moći da poneseš jedan punjač manje nego što bi to uradio u slučaju laptopa. Znam da je to kad se pogleda sve zajedno sitnica, ali uprkos tome to znači jednu stvar manje koju možeš da izgubiš.

Kako se, dakle, odlučiti pravilno? Na ovo pitanje svako mora da odgovori sam. Gore poređani argumenti govore u korist tableta, ali to nije nužno pravi odgovor za sve. Za praćenje sadržaja i jednostavne poslove tablet je svakako bolji izbor. Za ozbiljan rad je, za sad, još uvek sigurnije odlučiti se za laptop, iako je u tom slučaju vrlo pametno i malo dublje gurnuti ruku u džep i kupiti bolji laptop.

Naravno, postoji i druga strana, sa nižim budžetom možeš da izabereš modele Huawei MediaPad T3 i dolazeće T5 i M5 Lite. Poslednji će u paketu imati priloženu olovku koja je super za one koji su privrženiji umetnosti.

1
Prijavite se ili registrujte da biste komentarisali.